Barion Pixel

A PAJZSMIRIGY MEGBETEGEDÉSEK OKAI

máj 14, 2018 | Blog

EGYRE TÖBB A PAJZSMIRIGYES MEGBETEGEDÉS… MI ENNEK AZ OKA?

Egyre inkább köztudott és kutatások is igazolják, hogy a pajzsmirigy működése és a táplálkozás szoros kapcsolatban áll egymással. Pajzsmirigy csak úgy képes megfelelően működni és hormonokat előállítani, ha táplálékunk jódtartalma elegendő.

 

A pajzsmirigy a jódot kiszűri a véráramból és ebből tiroxint és trijód-tironint állít elő. Amennyiben nincs elegendő mennyiségű és minőségű jód, akkor nincsenek hormonok sem. Az alacsony jódbevitel pajzsmirigy alulműködéshez és végül golyvához vezet.

Hogy miért nem jó megoldás a jódozott só vagy egyéb jódozott élelmiszerek alkalmazása, arról itt olvashat.

A direkt jódpótlás mellett azonban szükséges ételeink tudatos megválasztása is, hisz több élelmiszer is golyvát okoz azáltal, hogy blokkolja a jódfelvételt. Hogy melyek a hasznos és melyek a tiltott élelmiszerek, arról itt olvashatja el rövid áttekintő cikkünket.

Sajnos az iparosodás óta folyamatosan változnak étkezési szokásaink, egyre több feldolgozott ételt fogyasztunk: hidrogénezett tejet, finomított cukrot, finomított lisztet, félkész és készételeket. Ezek az ételek nagyon kimerítők a pajzsmirigy számára, és mi nagy mennyiségben fogyasztjuk őket.

Az agyonkezelt élelmiszerek mellett komoly gondot okoznak a pajzsmirigyünk számára, a környezeti ártalmak is: egyre több a kémiai szennyezőanyag, rovarirtók, higany, fluor világunkban. A fluor például a fogainkat ugyan kifehéríti, viszont pajzsmirigyünket alacsony működési fokozatba kényszeríti. Emellett a higany is csökkentheti a pajzsmirigyfunkciót, mert kiszorítja a szeléniumot, ami nyomelemként a T4 hormon T3-má alakulásában tölt be fontos szerepet.