Barion Pixel

D-vitamin pótlás élvezetesen

júl 31, 2017 | Blog, Pajzsmirigy diétás receptek | 0 hozzászólás

A D-vitamin mindegyik autoimmun betegségben fontos szerepet tölt be: hiánya fokozza a kialakulás kockázatát, magas szintje pedig védőhatással bír a betegséggel szemben, illetve kedvezően befolyásolja annak folyamatát. Számos vizsgálat igazolta, hogy a D-vitamin hasznosulását nagymértékben befolyásolja a D-vitamin-receptor típusa és a D-vitamint szállító fehérje kötési képessége, ami kapcsolatot mutat az autoimmun betegségek, így a pajzsmirigy betegség kialakulásával is. Az ilyen betegségben szenvedőknek tehát fokozottan oda kell figyelniük a megfelelő D-vitaminbevitelre

A D- vitamin zsírban oldódó vitamin, mely napfény hatására termelődik a szervezetben. Sajnos ha nincs napfény, akkor nincs D-vitamin sem, mert azt s szervezet csak ultraibolya sugárzás hatására képes előállítani. További rossz hír, hogy az életkor előrehaladtával csökken az előállított mennyiség is a szervezetben.

A jó hír viszont az, hogy nem ördöngösség ennek pótlása. Vannak erre alkalmas vitaminkészítmények is, ám célszerű táplálékkal is erősíteni ezt a folyamatot. Az alábbiakban sorba vesszük azokat a “hétköznapi” élelmiszereket, amik remek D-vitamin forrásként szolgálnak.

Gomba:

Folsav-, szelén-, C-vitamin-, cink- és káliumtartalma mellett D-vitaminban is gazdag élelmiszer.

Vátozatosan elkészíthető és igen sok ehető fajtája létezik, így ezzel biztosan nem lesz unalmas az étkezés.

Szardínia:

Van, aki nagyon szereti és van, aki nagyon nem, így eléggé megosztó étel.

Ami biztos azonban, hogy megéri fogyasztani, ugyanis nemcsak a szem és az agy számára hasznos omega-3-at tartalmazza, hanem B12- és D-vitamint is.

Tojás:

Talán az egyik legsokoldalúbb és leggyakrabban használt étel és egyben alapanyag. Szupertáplálék, A-, B-, E-, D-vitamin, és még számtalan tápanyag van benne, ezért semmiképpen nem szabad megfeledkezni róla.

Ételeink tetemes részében megtalálható, tészták és sütemények alapanyaga, de az igazán egyszerű főtt tojás és a rántotta is tökéletes hatást válthat ki.
Máj:

Ízletes, gyorsan ás változatosan elkészíthető, ezért bizonyosidőközönként érdemes beiktatni az étrendbe.

Túl gyakori fogyasztása nem ajánlott, mert egyes kutatások szerint nehézfémekkel is tele van, ezért fogyasztása káros lehet. Érdemes tehát bioterméket vásárolni.
Tengeri hal:

Nemcsak a szardínia, hanem a tengeri hal is remek D-vitamin-forrásként szolgálhat. A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is.

Sajnos azonban a halrudacska nem azonos tápanyagértékű a halpultban kapható hallal. Az előbbi reszelékből készül, és inkább árt, mint használ.

(Forrás: hazipatika.com, egeszsegtukor.hu, femina.hu)