Barion Pixel

DEPRESSZIÓBAN IS LEHET LUDAS A PAJZSMIRIGY!

febr 5, 2018 | Blog | 0 hozzászólás

A hangulatzavarokat okozó betegségek népbetegségnek számítanak. Ezek közül a depressziót utánozhatják vagy ki is válthatják a pajzsmirigyzavarral összefüggő betegségek.
A depresszió vagy önálló betegségként vagy egy másik betegség (pl kábítószer függőség) kísérőjeként fellépő hangulati zavarral járó szorongásos betegség, melyet pszichológiai és/vagy gyógyszeres módszerrel kezelnek.

ÖSSZEFÜGGÉS A PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁKKAL

A pajzsmirigy, mint belső elválasztású mirigy nagyon erősen befolyásolja a teljes szervezet hormonháztartását és ennél fogva annak anyagcseréjét. Ennek felborulása a pajzsmirigy működési zavarához vezehet, melynek változatos tünetei (indokalatlan hízás vagy fogyás idegesség, feszültség, gyakori fejfájás, fáradtság, stb.) kialakíthatják vagy fokozhatják a depressziót.

 

SZORONGÁS ÉS BIPOLÁRIS DEPRESSZIÓ

Újabb kutatások alapján, ahol 4200 önkéntest vizsgáltak, sokkal nagyobb arányban fordul elő bipoláris depresszió azoknál, akik pajzsmirigy túlműködésben szenvednek.

Éppen ezért azt javasolják, hogy a bipoláris problémákkal küzdők esetében érdemes kivizsgáltatni a pajzsmirigyet, mert azt találták, hogy az ilyen lelki/mentális zavar hátterében 75%-ban pajzsmirigy probléma áll fenn.

Forrás: webbeteg.hu, endokrinkozpont.hu