ÉRDEKESSÉGEK A JÓDRÓL
– A római birodalomban észrevették, hogy a jód, amelyet akkor még nem ismertek, jó hatással lehet a golyvára. Justinianus császár udvari doktora, golyvás betegeknek tengervizes lemosást rendelt
– A középkorban a golyvás betegek porrá őrölt tengeri szivacsot használtak
– Svájcban évszázadokon keresztül gyakori volt a jódhiány okozta enyhe szellemi fogyatékosság a hegyvidékeken lakók körében. Nem véletlen, hogy Európában itt kezdték el az étkezési só jódozását 1922-ben
– A jódhiánnyal hozható összefüggésbe a jódli is. Ezt a különleges éneklési stílust az alpesi országokban találták ki. A jódli titkát a golyva miatt módosult hangképző szervekben kell keresni
– A jódpótlás legegyszerűbb és legolcsóbb módja az étkezési só jódozása. Ezzel a módszerrel lehet legkönnyebben elérni a legtöbb embert. Thaiföldön például jódot adnak a szárított banánhoz, de kísérleteztek a tyúktojás jódozásával is
– A legnagyobb jódkészletek Chilében, Japánban, Azerbajdzsánban, Kínában és Indonéziában találhatók
forrás: doki.net