Barion Pixel

Hajdina és tenger gyümölcsei: finom fegyver paellában ötvözve

szept 19, 2017 | Blog, Pajzsmirigy diétás receptek | 0 hozzászólás

Pajzsmirigy alulműködés esetén fontos, hogy folyamatosan serkentve legyen annak működése. A megfelelő mértékű pajzsmirigy működéshez megfelelő mennyiségű és minőségű jód kell.
És hogy milyen élelmiszerek tartalmaznak egészséges és elegendő mennyiségű jódot? Természetesen a tengeri élőlények, akár növények, akár állatok legyenek azok.
Napjainkban már szerencsére nem lehetetlenség ilyen élelmiszerekhez hozzáféri, melyek amellett, hogy ízletesek is még az egészségünket is védik. Emellett a hajdina, ami egy Ázsiából származó gabonaféle is jó szolgálatot tesz rostjaival ls vitaminjaival (B, E, flavonoid és rutin).
Hajdinával pajzsmirigyzavar ellen
Hajdina pajzsmirigyzavar ellen
Hozzávalók:
  • 170 g hajdina
  • 2.5 dl forró víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis db vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
Hozzávalók:
  • 2 kávéskanál csípős fűszerpaprika
  • 1 db pak-choi
  • 40 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei mix (20 dkg kagylóhús, 15 dkg tintahal, 6 dkg királyrák, 4 dkg polip)
  • 10 dkg friss zöldborsó
  • 1 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
Hajdina jótékony hatása

Elkészítés

  1. A fagyasztott tenger gyümölcseit hagyjuk felolvadni pár óra alatt. Ha idő szűkében vagyunk, akkor terítsük ki egy tepsin vagy tálcán, és letakarva hagyjuk felolvadni, így gyorsabb.
  2. Egy kicsi főzőedényben egy evőkanál olívaolajon a hajdinát közepes lángon sűrűn kevergetve megpirítjuk.
  3. A fedőt magunk előtt tartva felöntjük a forró vízzel, vigyázva, mert fröcskölni fog, és lefedve 15 perc alatt puhára pároljuk.
  4. Közben egy wokban vagy nagy serpenyőben a másik evőkanál olívaolajat felmelegítjük.
  5. A hagymát apróra vágjuk, és üvegesre pároljuk benne.
  6. A póréhagymát is feldaraboljuk, a hagymára dobjuk.
  7. A kápia paprikát kimagozzuk, felkockázzuk, a hagymákhoz keverjük.
  8. A fokhagymákat apróra felkockázzuk, a kápia paprikára dobjuk.
  9. A fűszerpaprikát is belekeverjük, és egy percig együtt pirítjuk.
  10. A pak-choi fehér, vastag, alsó részét felszeleteljük, a zöldségekre dobjuk. A zöld levél részét is feldaraboljuk, és későbbre félretesszük.
  11. A zöldborsót is belekeverjük, majd sózzuk és borsozzuk.
  12. A tenger gyümölcseit is belekeverjük, és átmelegítjük.
  13. A megfőtt hajdinát is hozzáadjuk.
  14. A pak-choi feldarabolt levélrészét belekeverjük, és tálaljuk 4 főre.

A maradék másnap újra melegíthető pár evőkanál víz hozzáadásával, de harmadnap már dobjuk ki, mert a felhasznált rák nem tárolható olyan hosszan még hűtőben sem.

(Forrás: nosalty.hu)