Barion Pixel

Hasznos nyomelemek-2

máj 18, 2019 | Tudományos háttér | 0 hozzászólás

Pajzsmirigybarát nyomelemek 2. rész

Hazánkban és világszinten is egyre több embernek van pajzsmirigy problémája, gyakorlatilag népbetegséggé vált, így sokan kezelésre szorulnak. Több olyan nyomelem is van, melyek jelentősen befolyásolják a mirigy működését és jótékonyan hatnak rá.

VAS

A vashiány jelentősen ronthatja a pajzsmirigyhormonok előállítását, mert nélkülözhetetlen a normális TPO működéshez. A vas hiánya akár pajzsmirigy-alulműködést is eredményezhet.

Sajnos a terhes nők harmada vashiányos (a vashiány egyébként is a világ népességének ötödét érinti,), s emiatt a pajzsmirigy-rendellenességek fokozott kockázatának vannak kitéve, beleértve a vetélést és a koraszülést is.

Azt is fontos tudni, hogy vashiányos vérszegénység esetén a jódpótlás nem a kívánt hatást fejti ki a pajzsmirigyműködésre, míg a megfelelően adagolt vaspótlás a jódpótlás hatékonyságát is jelentős mértékben javítja. Fontos tehát, hogy a két nyomelemet együtt megfelelően adagolva pótoljuk.

CINK

A vas után a legfontosabb nyomelem szervezetünk számára. Amellett, hogy alapvető szerepet játszik az immunrendszer, a sebgyógyulás, véralvadás, reprodukció, növekedés és a szaglás működésében még a pajzsmirigy optimális működéséhez is elengedhetetlen. Emellett az agyalapi mirigy működését is befolyásolja, méghozzá úgy, hogy közvetett módon megnöveli a TSH szintjét, ha a T3 és a T4 érték túl alacsony. Éppen ezért a pajzsmirigy kóros működése esetén akár cinkhiány is állhat a háttérben.

A cinkhiány tünetei a nehéz sebképződés, étvágytalanság, súlyvesztés és a körmön látható kis fehér foltok megjelenése.
A túl sok cink bevitele azonban káros is lehet, és nem csak azért, mert gátolja a réz felszívódását!

RÉZ

Bár ebben a témában még viszonylag kevés az adat, de a réz hatással van a TSH (pajzsmirigyserkentő hormon) termelődésére, valamint a T4 hormon termelődésére. Mivel a T4 szabályozza a koleszterint szintet, így a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők hajlamosabbak a magas koleszterinre.

Szoros kölcsönhatás van a cink és a réz között, mivel a cink huzamosabb szedése gátolja a réz felszívódását. Ezért fordul elő, hogy több hétig tartó cinkpótlás esetén csökken a réz szintje a vérben. Ilyen esetekben érdemes gondoskodni a réz megfelelő pótlásáról!