Barion Pixel

Hasznos nyomelemek

ápr 29, 2019 | Tudományos háttér | 0 hozzászólás

Pajzsmirigybarát nyomelemek 1. rész

Hazánkban és világszinten is egyre több embernek van pajzsmirigy problémája, gyakorlatilag népbetegséggé vált, így sokan kezelésre szorulnak. Több olyan nyomelem is van, melyek jelentősen befolyásolják a mirigy működését és jótékonyan hatnak rá.

JÓD

A pajzsmirigy hormonjainak alkotója, a hormontermeléshez nagy mennyiségben van szükség rá. Bár szervezetünkben ez az egyetlen szervünk, aminek jód kell, mégis a jódhiány és emiatt a pajzsmirigy probléma az egész testünk működését felboríthatja, hisz ez a szerv felel hormonműködésünk és anyagcserénk nagy részéért.

Mivel hazánk jódhiányos terület, így fontos a szerves (NEM MESTERSÉGES) jód pótlása, ám nem minden pajzsmirigy probléma esetén szabad jódot szedni (pl. Hashimoto esetén tilos, mert fokozza az autoimmun gyulladásos folyamatot).

Pajzsmirigy probléma nélkül is javasolt a fogyasztása, hogy ne alakuljon ki jódhiányos pajzsmirigy alulműködés, meglévő alulműködés esetén (ahol a jódhiány felel érte) pedig kifejezetten ajánlott az organikus jód fogyasztása napi szinten.

Bővebben itt olvashatsz a jódról:
https://kekjod.hu/a-jodrol/

SZELÉN

A szelén jótékony hatása a pajzsmirigyre kevéssé közismert. A jód mellett a pajzsmirigy alulműködés elleni másik fontos fegyver, mely az autoimmun eredetű (pl. Hashimoto) pajzsmirigy problémák esetén kifejezetten jótékony. Amellett, hogy nagyon hasznos alkotóeleme több antioxidáns hatású enzimnek, még a pajzsmirigyhormonok szabályozásában is rendkívül fontos szerepe van. A szelén pótlása csökkenti a Hashimoto betegekben a gyulladást, azaz az anti-TPO szintet.

Mivel Magyarország szelénhiányos vidéknek tekintendő, ebből következik, hogy a magyar ember általában szelénhiányos, de mivel ennek csak súlyos esetben van látványos tünete, senki nem foglalkozik vele.

Pajzsmirigyprobléma esetén két esetben javasolt a pótlása: az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás egy bizonyos formájában, ill. enyhe szemérintettséggel járó Basedow-kórban.