Barion Pixel

Jelek, hogy baj van a pajzsmirigyeddel

jan 13, 2017 | Tudástár | 0 hozzászólás

Hogyan segít a Bioaktív kékjód+?

Jelek, hogy baj van a pajzsmirigyeddelA pajzsmirigy-működési zavarok nagyon gyakoriak a felnőtt lakosság – főleg a nők – körében, sokszor mégsem gondolunk rá… Ahhoz, hogy megértsd, miért is fontos a pajzsmirigy hibátlan működése, tisztában kell lenned a szerepével. Ezen a fél ujjpercnyi belső elválasztású mirigyen óránként a teljes vérmennyiségünk kétharmada áramlik át. A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész anyagcserére (a tápanyagok hasznosításától a vízháztartás egyensúlyban tartásáig), befolyással van a szellemi és a pszichés egyensúlyra, sőt az egész hormonháztartás működésére is. Mindezen feladatainak ellátásához a szervezetben lévő, illetve oda bekerülő jódból és fehérjéből állítja elő a tiroxin és a trijódtironin nevű hormonokat. Ezek a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak. Amennyiben a pajzsmirigy – valamilyen okból – nem jut elég jódhoz, zavar támad a pajzsmirigyhormonok termelésében, így az egész szervezet működésében.

A vérben keringő pajzsmirigyhormon mennyiségét az agyalapi mirigy érzékeli. Ha ez a hormonszint csökken, az agyalapi mirigyben megnő a pajzsmirigy működését stimuláló hormon (TSH) termelése.A vérben keringő pajzsmirigyhormon mennyiségét az agyalapi mirigy érzékeli. Ha ez a hormonszint csökken, az agyalapi mirigyben megnő a pajzsmirigy működését stimuláló hormon (TSH) termelése. Ez a hormon megnöveli a jódfelvételt a pajzsmirigyben, és a két pajzsmirigyhormon (T4és T3) képződését, tárolását és kiválasztását. Ha a pajzsmirigyhormon szintje a vérben kielégítő, a TSH-leadás mértéke, így a pajzsmirigy működése is normális.

Megtévesztő tünetek

A pajzsmirigy elégtelen vagy túlműködésére számos tényező – betegség, túlzott stressz, megváltozott hormonműködés, sőt a pszichés egyensúlyvesztés (válás, gyász, egzisztenciális problémák) – is hatással lehet. A különféle közérzetrontó panaszok önmagukban azonban még nem bizonyítják, hogy a pajzsmirigy működési zavaráról van szó.

Az sem ritka, hogy a betegség kezdeti szakaszában a tünetek még nem elég markánsak. Fiatalabb korban e szerv alul- vagy túlműködését a pajzsmirigy önszabályozó képessége még korrigálhatja. Az idős emberek panaszaikat gyakran szervezetük általános „öregedésének”, vagy a már meglévő krónikus betegsége(ik)nek számlájára írják, ezért különböző orvosoknál – reumatológusnál, kardiológusnál, vagy éppen a belgyógyásznál – próbálnak enyhülést találni egészségi problémáikra, holott a pajzsmirigyműködésében állt be zavar.

Sokan csak akkor szánják rá magukat a célzott kivizsgálásra, vagyis akkor indulnak el a pajzsmirigy-szakrendelésre, ha a betegségük jelei láthatóvá – és önmaguk számára is zavaróvá – válnak, például megvastagszik a nyakuk, vagy kidülled a szemük, szárazzá, pikkelyessé, szürkévé, vagy épp ellenkezőleg, meleggé, pirossá válik az arcbőrük.

Amikor a szükségesnél több

Túlműködésekor a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel. Ekkor – hogy el tudja látni a feladatát – szövetei megszaporodnak, megnagyobbodnak, megduzzadnak. E betegség kialakulásának számos oka lehet, és az életnek szinte bármely szakaszában megjelenhet: nemritkán valamilyen vírusos betegség vagy autoimmunbetegség okozza.

A túlműködésre a gyorsabb, gyakran aritmiás szívműködés, vagy akár légzészavar is figyelmeztethet, de jellemző tünet lehet a meleg, kipirult arcbőr is. Gyakori a szem kidülledése, illetve a strúma kialakulása, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása. A betegség fokozott alapanyagcserében, szapora pulzusban, jó étvágy melletti testsúlycsökkenésben, verejtékezésben, gyors hangulatváltozásokban is „megnyilvánulhat”. A pajzsmirigy túlműködésének kezelésében az első lépés a fokozott hormonműködés gyógyszeres „blokkolása”, illetve a jód/izotópkezelés.

Amikor a szükségesnél kevesebb

A pajzsmirigy-alulműködés akkor következik be, ha a szövetekben csökken a pajzsmirigyhormon szintje. Mivel e hormonok jelentős hatást fejtenek ki a test valamennyi szövetére, hiányuk kihat a szervezet egészének működésére.

Az elégtelen pajzsmirigyműködésre utaló tünetek igen változatosak lehetnek: a gyengeségérzettől, a krónikus fáradtságérzettől az aluszékonyságig, a koncentrálóképesség csökkenésétől az ún. szárazbőr-szindrómáig, a testsúlygyarapodástól a székrekedésig, a hőháztartás zavaraiig (fázékonyság) terjedhetnek. Súlyos esetekben ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri panaszok is jelezhetik ezt a betegséget. Férfiakban csökkenhet a libidó, a potencia, és a spermiumok száma is leeshet. Ez különösen idősebb életkorban lehet megtévesztő, mert sokan úgy gondolják, hogy a tünetek természetes velejárói a korosodásnak, ezért eszükbe sem jut, hogy felkeressék a pajzsmirigy-szakrendelést. A pajzsmirigy alulműködése – amennyiben időben felismerik – gyógyszerrel eredményesen gyógyítható, vagy legalábbis karbantartható.

Az endokrinológusok azt tapasztalják, hogy az érintett betegek tartanak a hormonpótló kezelésétől. Ez a félelem azonban alaptalan, ugyanis ezek a gyógyszerek szervezetbarát molekulákat tartalmaznak, amelyek pontosan azonosak azokkal a hormonokkal, amelyeket a pajzsmirigy termel és szintetizál, a szájon át szedett gyógyszerek pedig maradéktalanul felszívódnak. A jól beállított gyógyszerezés következtében sem mellékhatásokkal, sem állapotromlással, sem pedig életminőség-romlással nem kell számolni.

Ezért is fontos, hogy utánajárj bármilyen, a pajzsmirigyműködés zavarával összefüggésbe hozható panasznak, mégpedig a pajzsmirigy-ambulanciákon vagy az endokrinológiai szakrendeléseken. A célzott szűrővizsgálatok közül az időről időre megismételt speciális vérképvizsgálat azoknak is javallott, akik jódszegény területeken élnek, vagy akik családjában előfordult már ilyen típusú betegség.

Tudtad?

  • Hazánk lakosságának többsége – mintegy négyötöde – mérsékelten jódszegény területen él. (Ez azt jelenti, hogy ha a normális jódellátás alsó határa 100 mikrogramm/nap, akkor Magyarországon – általában – a bevitt jódmennyiség 50 és 100 között van.)

    Az ivóvíz jodid tartalma

  • Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyék bizonyos körzeteinek kivételével az egész ország területe jódhiányosnak minősíthető, mivel a vizek, a föld jódtartalma szegényes.
  • A pajzsmirigy-megbetegedés – ez vonatkozik a Basedow-kórra, a normális funkcióval járó strúmára és az autonóm működésű pajzsmirigygöbökre is – a nők körében ötször gyakoribb, mint a férfiaknál. A pajzsmirigy-működési zavarok a női populáció 1,5 százalékánál észlelhetők. Ennek oka az, hogy a nők szervezetében időről időre megannyi hormonális változás történik. Az életkor előrehaladtával megjelenésük mind gyakoribb.

Megelőzés, csak természetesen?

A természetes jódbevitel lehetséges módja, ha heti három alkalommal valamilyen formában – konzervként, sütve, főzve – tengeri halat, tenger gyümölcseit fogyasztasz.

Jódkészítményeket szedni, jódozott sót, ásványvizet, jódtartalmú étrend-kiegészítőket, multivitaminokat fogyasztani is csak orvossal való megbeszélés alapján tanácsos.

www.otvenentul.hu »

Kik szedhetik a Bioaktív kékjód+-t és hogyan?

Kik szedhetik a <b>Bioaktív kékjód<sup>+</sup></b>-t és hogyan?A Bioaktív kékjód+ a jódhiány pótlására ajánlott, és kizárólag az előírt mennyiségben szedhető!

Kortól, állapottól és az előírásoktól függően napi 1 vagy 2 vagy 3 cseppet nyelvre cseppentve lenyelni, vagy kevés tiszta vízbe cseppentve öblögetve lenyelni naponta egyszer étkezés előtt. A készítményt minden használat előtt jól fel kell rázni.

A Bioaktív kékjód+ egy cseppje 50 µg aktív jódnak felel meg. Fogyasztható úgy is, hogy egy liter tiszta vízbe cseppentjük az előírt napi adagot és azt a nap folyamán megisszuk.

A pajzsmirigy fokozott működése (hipertireózis)pajzsmirigy gyulladás illetve L-tiroxin szedése esetén a jódpótlásról feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával.