Barion Pixel

Jód nélkül nincs Homo sapiens

jan 16, 2017 | Hasznos cikkek | 0 hozzászólás

prof. dr. Török Szilveszter

Ez egy kretén-ember portréja, amely a teljes értékű kifejlődéshez nem jutott elegendő jódhoz.Képzeljenek el egy embert, akinek a nyelve nem fér el a szájában nagy gömbszerű fejét puffadt arc ékesíti, kidülledt szemei szinte réssé szűkültek. Ehhez a képhez egy aránytalan suta test tartozik, magasság 100-120 cm. Született értelmi elmaradottság is jellemzi, amelyhez nagyothallás, vagy süketség is párosul. Ez egy kretén-ember portréja, amely a teljes értékű kifejlődéshez nem jutott elegendő jódhoz.

Kretenizmus (Wikipédia cikk) »

Jódhiány

A jódprobléma Ukrajnában nem újkeletű és ma is rendkívül időszerű. A szakemberek a néptáplálkozásban jelentkező jódhiányt az egész nemzet szempontjából stratégiai hiánynak tartják azért, mert a jódhiány az agy fejlődési zavaraihoz, betegségeihez vezet. Egyes értékelések szerint az ukrán nép a jódhiány miatt ma mát mintegy 15 %-ot veszít el intellektuális potenciáljából.

Ez mit jelent? Az értelmi képességek elvesztésének különböző szintjei ismeretesek, a legjelentősebb a kreténizmus esetében. Az agyfejlődés zavara a terhesség időszakában jön létre! Ami a legszomorúbb, hogy ez a veszteség többé nem szerezhető vissza. (A megszületett gyermek már kisebb agytérfogattal, kisebb IQ-val rendelkezik!). Ha szolidabb megfogalmazást alkalmazunk: a jódhányos gyerekek visszamaradottak, nehezebben tanulnak, mint a többiek.

A jód szervezetünkbe a táplálékkal, a vízzel és a levegővel kerülhet be. Az élelmiszerek közül a jódban leggazdagabbak a tengeri termékek, a tojás és a tej. Kérdés, hogy statisztikailag akár a középréteghez tartozó ukrán polgár megengedheti-e magának nap, mint nap a teljes értékű táplálkozást. Tengerpartok közelében a napi jódszükségletet részben biztosítja a belélegzett levegő, de hát viszonylag kevesen élnek a tenger mellett. Viszont mindenki képes a közönséges konyhasó helyett jódozott sót használni. A fogyasztó azonnal európai közegben is érezheti magát, hiszen a só jódozása globális (az egész földkerekségre vonatkozó) feladat. Például Hollandiában összehasonlíthatatlanul több tengeri terméket fogyasztanak, mint Ukrajnában és ennek ellenére a teljes konyhasó mennyiségüket jódozzák. Ez a helyzet Ausztriában és Svájcban is. Ehhez az ésszerű döntéshez a közeljövőben Németország is csatlakozik.

Tengerpartok közelében a napi jódszükségletet részben biztosítja a belélegzett levegő, de hát viszonylag kevesen élnek a tenger mellett.

Az ukrajnai üzletekben 2002. január 1-jétől az Ukrajnában forgalomba kerülő összes konyhasót jódozni kell, A gyakorlat azonban elmaradt az elmélettől, most még messze nem minden ukrán konyhasó felel meg az új szabványnak.

„Vas liszt”

Ukrajna a legutolsó helyet foglalja el azon a listán, amely a jódozott sófogyasztás adatait közli. Ezért nemrégen stratégiai határozat született: 2003 évtől Ukrajna a teljes sómennyiség jódozását eléri, és 2005-re likvidálja a jódhiányt. A legfrissebb adatok szerint a jódhiány különböző szinteken, de egész Ukrajnára jellemző állapot. A szituáció vizsgálatával jelenleg az ENSZ Gyermeksegélyezési Alap (UNICEF) speciális bizottsága foglalkozik. Célja a missziónak, hogy az országban kialakult jód- és vashiányos helyzet értékelésében nyújtson szakmai segítséget. Néhány szakembernek az a véleménye, hogy Ukrajnában a jódhiány a nyugati és északi régiók problémája. „A nemzetközi szakbizottság egyik tagja Parvaulo Ibrahim, a Betegségeket ellenőrző Központ (USA, Atlanta) nemzetközi együttműködési osztályának vezetője szerint, a bizottság vizsgálatai választ adnak arra a kérdésre, hogy létezik-e jódhiány az ország egész területén. Jelenleg a lakosság 40 %-a már felmérésre került különböző kisebb volumenű vizsgálatok révén, amelyek igazolták, hogy nincs olyan régió Ukrajnában, ahol a jódhiány ne lenne probléma. Ezért ennek a bonyolult témának az egyetlen helyes megoldása – a teljes konyhasó mennyiség jódozása.”

Életerő 2003/2