Barion Pixel

Katasztrófa esetén jódtabletta?

aug 28, 2019 | Hasznos cikkek | 0 hozzászólás

Érdemes jódtablettát tartani otthon egy katasztrófa esetére?


Ez a téma mindig is fontos lesz, és a nagysikerű feltáró Csernobil c. sorozat kapcsán ismét aktuálissá vált a kérdés: vajon kell-e jódtablettát szedni vagy tartani otthon?

Magyarországon (más országokkal ellentétben) azt a megoldást választották, hogy nem osztanak ki előre jódtablettát a lakosságnak, hanem szervezetten teszik azt meg egy esetleges atombaleset esetén.

És hogy ez miért is jó döntés? Nos azért, mert a szervetlen jód, amit tabletta formájában adnak hosszú távon és indokolatlan szedés, esetleg lejárt szavatosság esetén nagy kockázatot hordoz magában, több kárt okozhat, mint hasznot. És bizony elég nehéz lenne megakadályozni, hogy az emberek egy téves hír vagy egyéb tévedés miatt ne vegyék be azt feleslegesen.

Kutatások igazolják ugyanis, hogy a szervetlen jód megemelné a pajzsmirigy betegek számát, ugyanis fokozza az autoimmun gyulladást, és egyaránt kiválthat fokozott és csökkent működést is.

Itthon tehát a jód tabletták osztása egy esetleges katasztrófa esetén kerülne kiosztásra.
Viszont fel tudunk készülni mi is olyan jód rendszeres szedésével, ami SZERVES, teljesen felszívódó és NINCS MELLÉKHATÁSA.

De nézzük meg, hogyan is véd a jódtabletta egy esetleges sugárzással szemben.

A szervetlen jódtabletta nem egy általános sugárvédő anyag, hanem a radioaktív jód beépülését akadályozza meg azzal, hogy mintegy eltelíti jóddal a pajzsmirigyet (aminek a jód az üzemanyaga), így mire a radioaktív jód eljut oda, addigra nem lesz “helye” a beépüléshez. Erre viszont csak akkor lenne szükség, ha a környezetben a radioaktív jód mennyisége megemelkedne.

Fontos azonban a megelőzés, vagyis az, hogy folyamatosan megfelelő szinten tartsuk a jódbevitelt, mert így kevésbé leszünk kiszolgáltatva a jódtablettának.

A pajzsmirigynek alap esetben is mindennapos szükséglete a jód, azonban annak bevitelét, pótlását a lehető legtermészetesebb módon kell megoldani ahhoz, hogy ne káros, hanem hasznos legyen.

Dr. Török Szilveszter megalkotta nekünk a csodás, szerves, teljes mértékben hasznosuló Bioaktív Kékjód cseppeket, mely teljes mértékben alkalmas jódpótlásra MELLÉKHATÁS NÉLKÜL.