Barion Pixel

Magyarországi jódhelyzet

jan 14, 2019 | Tudományos háttér | 0 hozzászólás

Egy 2016-os ANTSZ felmérés alapján:
„A jód két pajzsmirigy hormon (tiroxin és trijód-tironin) esszenciális építőeleme. Hiánya pajzsmirigy megnagyobbodást (golyva), pubertás korban a fizikai/szellemi teljesítőképesség csökkenését, magzati korban visszafordíthatatlan agyi károsodást, a tanulási képességek és az IQ csökkenését okozza.” ???

A 2016-ban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Közegészségügyi Központ által végzett az ivóvizek jodid-ion tartalmára vonatkozó felmérés során összesen 2919 vízminta jodid-ion tartalmának vizsgálata történt meg, 1587 településről.

A vizsgálat alapján a hazai települések 97%-a jódhiányos (az ivóvíz jódtartalma <0,03 mg/l), azaz kizárólag az ivóvízzel, a napi ajánlott jódbevitel várhatóan nem teljesíthető.

A vízkezelő technológiák a nyersvíz jódtartalmát jellemzően csökkentik, így az ivóvízminőség-javító program befejezésével, a fejlesztésbe bevont településeken még csökkenés jelentkezhet.
Mindössze 41 településen éri el az ivóvíz jódtartalma a javasolt napi bevitelt, négy településen pedig az ivóvíz jódtartalma meghaladja a WHO által ajánlott tolerálható napi bevitelt.

Összehasonlítva ezeket a 10 évvel ezelőtti adatokkal meg kell állapítanunk, hogy a helyzet sajnos nem javult

Forrás: http://oki.antsz.hu/