- 1-1,5 kg sovány marhahús (pl. lábszár)
- ujjnyi szelet mangalica szalonna
- 1 kg vöröshagyma (minél több, annál finomabb és sűrűbb lesz a szaftja)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 lapos evőkanál pirospaprika
- kis darab erős paprika (kihagyható)
- só
- bors
- 2-3 dl jó vörösbor
- 1 kiskanál őrült kömény
- 1 db zöldpaprika
- 1 db nagyobb paradicsom hámozva, magozva
- csipet majoranna
A mangalica szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban kiolvaszjuk a zsírját. A ropogósra sült kockákat szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk megdinszteljük a zsírban. (A koleszterin problémákkal küzdők kókusz-, liba- vagy kacsazsírt használjanak erre a célra.) A húst megtisztítjuk, és közepes vagy kisebb kockákra vágjuk.
A lecsepegtetett húst beledobjuk a megdinsztelt hagymába és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma, így pirítjuk tovább. A zöldpaprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk bele, és megsózzuk. Hagyjuk főni, közben néha megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben megfűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy csipetnyit adunk hozzá.
Amikor már félpuha a hús, akkor hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a vörösbort is, és barnásra főzzük. (Előbb nem szabad, mert a paradicsom és a bor savassága miatt a hús nem vagy csak nehezen puhul meg.) A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel. Amikor a pörköltünk zamatos, fűszeres, barnás és sűrű, elkészült. Rizslisztből vagy más gluténmentes lisztből készült nokedlivel kínáljuk.