MARHAPÖRKÖLT, EGÉSZSÉGES PAJZSMIRIGY – VAJON ELLENTMONDÁS VAGY ÖSSZEFÜGGÉS?
Bizony ez összefüggés!
Tudtad, hogy a marhahús nagyon fontos cinkforrás, mely pajzsmirigy hormonjainak előállításához alapvető szükségletű? Pedig a cink nemcsak emiatt fontos. Alapvető szerepe van az immunrendszer erősítésében, serkenti a haj és körömnövekedést, erősíti a májat és a veséket.
Emellett pedig nagyon magas a fehérje és vastartalma, kiváló foszfor forrás, ami a jó fogak és csontok alapja.
És ha mindez még nem lenne elég, akkor a hab a tortán, hogy magas CLA zsírsav tartalma, amely meggátolja a zsír felszívódását és fokozza az anyagcserét és zsírégetést.
 
Hát itt az ideje a marhahús fogyasztásának. Mi így készítjük a finom bográcsos vörösboros marhapörköltet:
Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg sovány marhahús (pl. lábszár)
  • ujjnyi szelet mangalica szalonna
  • 1 kg vöröshagyma (minél több, annál finomabb és sűrűbb lesz a szaftja)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 lapos evőkanál pirospaprika
  • kis darab erős paprika (kihagyható)
  • bors
  • 2-3 dl jó vörösbor
  • 1 kiskanál őrült kömény
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db nagyobb paradicsom hámozva, magozva
  • csipet majoranna

A mangalica szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban kiolvaszjuk a zsírját. A ropogósra sült kockákat szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk megdinszteljük a zsírban. (A koleszterin problémákkal küzdők kókusz-, liba- vagy kacsazsírt használjanak erre a célra.) A húst megtisztítjuk, és közepes vagy kisebb kockákra vágjuk.
A lecsepegtetett húst beledobjuk a megdinsztelt hagymába és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma, így pirítjuk tovább. A zöldpaprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk bele, és megsózzuk. Hagyjuk főni, közben néha megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben megfűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy csipetnyit adunk hozzá.
Amikor már félpuha a hús, akkor hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a vörösbort is, és barnásra főzzük. (Előbb nem szabad, mert a paradicsom és a bor savassága miatt a hús nem vagy csak nehezen puhul meg.) A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel. Amikor a pörköltünk zamatos, fűszeres, barnás és sűrű, elkészült. Rizslisztből vagy más gluténmentes lisztből készült nokedlivel kínáljuk.

Vásároljon Bioaktív Kékjódot a gyártótól kedvezményes áron!