Barion Pixel

Nukleáris katasztrófák

szept 16, 2019 | Hasznos cikkek | 0 hozzászólás

Atombalesetek – van ok az aggodalomra?

1986 óta sejtjük, ám a népszerű Csernobil sorozat óta nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy Oroszország finoman szólva sem bánik megfelelően az atomenergiával – legyen az akár erőmű, akár fegyver.

A napokban (2019.08.08-án) tesztelés közben felrobbant egy rakéta hajtóműve Oroszországban. Az orosz hadsereg aznapi tájékoztatása szerint ketten haltak meg és „a robbanás során radioaktív szennyeződés és káros anyagok sem kerültek a levegőbe.”

Két nappal később kiderült, hogy a halálos áldozatok száma nem 2 hanem 5 fő, és hogy a baleset egész pontosan egy radioizotópos áramforrással kapcsolatos munka során következett be. Ekkor a Roszatom még mindenkit nyugtatgatott, hogy „a háttérsugárzás szintjének rövid idejű növekedését észlelték, de később visszaállt a normális szintre”, és „káros anyag nem került a légkörbe, a sugárzás szintje normális (…) a sugárzás szintje nem haladta meg az óránkénti 0,11 mikrosievertet”.

Keddre virradólag már hivatalosan se próbálják tagadni, hogy a környéken élőket a határértéket meghaladó gamma-sugárzás érte. A csütörtöki baleset után a baleset helyszínétől mindössze negyven kilométernyire levő Szjeverodvinszk város katasztrófavédelmi kirendeltségén két sugárzásmérő is bejelzett, azok alapján a határérték kétszázszorosát érte el a sugárzás. Tájékoztatásukat akkor pillanatokon belül eltüntették a város weboldaláról.

És a hab a tortán: kedd délutánra kiderült, hogy szerda hajnalban evakuálják egész Szjeverodvinszk várost (ezt a város vezetése is megerősítette). Mégis tagadják ezt a felsőbb orosz hatóságok. Ugyanúgy, ahogy 1986-ban folyamatosan tagadtak mindent Csernobilnál.

Ennek ellenére az arhangelszki és a szeverodvinszk gyógyszertárak két nap alatt kifogytak teljes jódkészletükből. És vajon mi történik akkor, ha nincsen időben és megfelelő mennyiségben jód utánpótlás? Ebben a cikkünkben elolvashatod:
https://kekjod.hu/csernobil-es-fukushima-hatasai/

(források: euronews.com, hvg.hu, index.hu és 444.hu)