Pajzsmirigy

jan 16, 2017 | Hasznos cikkek | 0 hozzászólás

A pajzsmirigy nyakunk elülső részén helyezkedik el, férfiaknál a jól kitapintható „ádámcsutka” alatt, nőknél is ugyanezen a tájon. Jobb és bal lebenyét keskenyebb nyél köti össze. Látszólag ez a világ legegyszerűbb dolga: itt a hormontermelő üzem.

Pajzsmirigyünk egy olyan belső-elválasztású mirigyrendszernek az egyik tagja, amelyet összefoglalóan „endocrin rendszernek” hívunk.

Azért kapták a „belső-elválasztású mirigyek” megkülönböztető elnevezést, mert termelt váladékukat – a többi, ún. „külső-elválasztású mirigy”-től eltérően – a vérbe választják ki. Mirigyrendszerről pedig azért beszélünk, mert bármily távol helyezkednek is el a szervezetben egymástól, közös összekötőjük, a vér révén állandóan figyelik, összehangolják egymás működését.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy nyakunk elülső részén helyezkedik el, férfiaknál a jól kitapintható „ádámcsutka” alatt, nőknél is ugyanezen a tájon. Jobb és bal lebenyét keskenyebb nyél köti össze. Látszólag ez a világ legegyszerűbb dolga: ez a mirigy felel a pajzsmirigy hormonok, a T4, T3 és az rT3 előállításáért. Az érthetőség kedvéért fogalmazzunk úgy, hogy itt a hormontermelő üzem.

 • Hormontermelő üzem

  Hormontermelő üzemAz igazgatóság egy szinttel feljebb, az agyban található agyalapi mirigy, a vezérigazgató pedig szintén az agyban fellelhető hipotalamusz. Ahogy egy vezérigazgató általában több dologgal van egyszerre elfoglalva, a hipotalamusz sem csak a pajzsmirigyet irányítja. A pajzsmirigyre szakosodott vezérigazgatási egység az itt termelődő ún. TRH-hormon. Ez a hormon szabályozza a pajzsmirigy-igazgató TSH nevű hormon elválasztását az agyalapi mirigyben, amely végül konkrét utasításokkal látja el a pajzsmirigyet, nevezetesen, hogy több vagy kevesebb hormont termeljen-e.

  Ez a TRH-TSH-T4/T3 tengely a pajzsmirigy nyíltláncú szabályozója. Ez azt jelenti, hogy szervezetünkben élettani körülmények között bizonyos szintű TRH elválasztás mindig folyik. Ennek következtében érvényes tovább a parancs lefelé is, az agyalapi mirigy szintén termel adott mennyiségű TSH-t, a pajzsmirigy pedig nem tehet mást, szorgosan választja ki a T3 és T4 hormont a vérbe.

  Mindez akár tökéletes is lehetne, ha az ember egy zárt rendszerben élne. Ezzel szemben mi közösségben élünk, különböző körülmények között, és ezek az eltérő körülmények más és más hormonszintet követelnek meg.

  Stressz hatására például csökken a T3/T4 igény. Állatokban a hidegnek ezzel ellentétes hatása van.

  Hogy ezekben a szituációkban se legyen probléma, a szervezet még egy ellenőrző rendszert iktatott be a megfelelő hormonszint biztosítására, az ún. negatív visszacsatolási rendszert.

 • Mit takar ez?

  Az idegrendszer felől befut az ingerület a hipotalamuszhoz, a vezérigazgatóhoz, például azzal, hogy több hormonra lenne szükség. A vezérigazgató kiadja a parancsot, termelődjön több TRH hormon, és serkentse a felelős igazgatót több TSH termelésére. A TSH végül a véráram útján eljut a pajzsmirigybe, ahol fokozott szintje fokozott T3 és T4 termelést eredményez.

 • Mire jó mindez?

  A pajzsmirigy hormonok fő szerepe minden sejten, ahol hatnak, a gén-expresszió szabályozása.

  Hormonjai nélkül súlyos zavart szenved az idegrendszer születés utáni fejlődése. Hiányában lép fel a kretenizmusnak hívott betegség, mely szellemi leépüléssel, törpenövéssel, nagy kilógó nyelvvel, durva, száraz bőrrel, jellegzetes nagy hassal jellemezhető elváltozás. Szerepe van ezen kívül a kifejlett központi idegrendszer működésében is, befolyásolja a reflex-válasz idejét, a zavartalan pszichés funkciókat és a mozgás összerendezettségét.

  A születés utáni növekedésnek, a csontok fejlődésének is elengedhetetlenül szüksége van pajzsmirigy hormonra, ezek nélkül a gyermek nem nő, törpe marad.

  Fentieken kívül szervezetünk alap energia szintjét is a pajzsmirigy hormonok határozzák meg, állítják be. Az agy, a lép és a nemi szervek kivételével testünk egész területén találhatóak a pajzsmirigy hormonra érzékeny sejtek. Ezekben a sejtekben a T3/T4 hatására megnő a hőtermelés, melyet a pajzsmirigy hormonok ún. „kalorigén” hatásának nevezünk.

Mi romolhat el?

Láttuk már, hogy a pajzsmirigy hormonok hiánya gyermekkorban súlyos fejlődési zavart, egy életre szóló tragédiát jelenthet gyermeknek és szülőnek egyaránt. Az idejében felismert baj és az azonnal megkezdett hormonpótló terápia ugyanakkor elérhető segítség.

És bár láttuk, bölcs szervezetünk duplán is figyel arra, hogy minden rendben menjen, mégis, felnőttkorban is megtörténhet, hogy csökken a pajzsmirigy hormon elválasztása.

JódhiányEnnek egyik oka lehet, hogy a hormonok előállításához szükséges jód nem kerül be megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe.

Világszerte 1 milliárd ember él a jódhiány határán, 200 millióan közülük pedig a csökkent jódbevitel következtében kialakult golyvás megbetegedésben szenvednek. Napi jódszükségletünk 500 mikrogramm. A fejlettebb társadalmakban, így hazánkban is az ivóvíz, illetve a só jódozása útján biztosítják az emberek jódhoz jutását.

A folyamat, amely ilyenkor lejátszódik, nagyon egyszerű. Jód hiányában a pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű hormont termelni. Hormonjai, a T4 és a T3 melletti számok éppen azt jelentik, hány jód-atomot tartalmaz az illető hormon. A T3-nak rövidített trijódthyronin hármat, míg a T4-nek a rövidített tyroxin 4 jódatomot tartalmaz.

A vérben lecsökkent T3/T4 hormonszint a hipotalamuszban fokozott TRH elválasztást vált ki, utasítva az agyalapi mirigy TSH-ján keresztül a pajzsmirigyet arra, hogy több hormont kellene termelni. A pajzsmirigy megpróbál megfelelni az elvárásoknak, sejtjei megnagyobbodnak, számuk is megszaporodik, méretében tehát az egész mirigy növekszik, mely a nyakon jól látható kidudorodást, a „golyvát” eredményezi. Az ilyen típusú golyva ugyan a pajzsmirigy megnagyobbodását mutatja, de a pajzsmirigy nem termel többet, sőt ellenkezőleg, kevesebb hormont állít elő.

Felismerése könnyű, a vérben a T3/T4 hormonok szintje alacsony, míg a TSH, TRH hormonok szintje magas. A golyva veszélye, hogy növekedése során nyomhatja a légcsövet, nyelőcsövet, odébb is tolhatja ezeket, mindezzel mechanikusan nyelési és légzési zavarokat okozva.

Nem jelentkeznek ugyanakkor ennél a betegségtípusnál a pajzsmirigy túlműködés tünetei. Kezelése a jódhiány pótlása, előrehaladottabb esetekben műtéti beavatkozás.

Más háttere van az ún. „Merseburgi triász”-ként ismert megbetegedésnek, ahol a golyva mellett a szem kidülledése, az „exophtalmus” és a szapora szívműködés, a „tachycardia” alkotják a jellegzetes hármas tünetegyüttest. A kórképet felismerőiről, Basedow-Graves betegségként is szokás emlegetni. Az elváltozás hátterében autoimmun folyamat áll, a szervezet maga TSH receptorokkal – a TSH lekötődési helye a pajzsmirigysejteken – szemben ellenanyagot, antitesteket termel. Így bár van elegendő mennyiségű TSH, az nem tudja a hatását kifejteni.

Szemben az előzőekben leírt golyvás elváltozással, ennél a betegségnél a T3/T4 hormonszint magas, a pajzsmirigy fokozottan működik.

A fokozott pajzsmirigy működés tüneteként jellegzetes ezeknél a betegeknél a fokozott hőtermelés miatt a meleg rossz tolerálása, a verejtékezés, a felgyorsult emésztés jeleként gyakori hasmenés, jó étvágy ellenére bekövetkező testsúlycsökkenés, kézremegés, izgágaság, alvászavarok, szapora szívműködés.

A pajzsmirigy fokozott működését kiválthatja még a pajzsmirigyben képződő esetleges hormontermelő daganat, „adenoma”, vagy az agyalapi mirigy bármely okból bekövetkező fokozott TSH termelése.

A pajzsmirigy csökkent működése

Hivatalosan a komor „hypothyreosis” névre hallgató megbetegedés. Oka lehet például a pajzsmirigy műtéti eltávolítása. Jellegzetes tünetegyüttes a meglassult anyagcsere-folyamatok következményei. A bőr hűvös, a betegek aluszékonyak, rosszul tűrik a hideget, a hang jellegzetesen rekedtes, a betegek kövérek, elhízottak, testsúlyuk diéta hatására sem csökken. A bőr és egyes nyálkahártyák kötőszövetében felszaporodó, nagy vízkötő képességgel rendelkező „mukopoliszacharidok” a bőr megvastagodását, a nyelv megnagyobbodását idézik elő. A szellemi funkciók is súlyosan károsodnak, romlik a betegek beszéde, sok esetben depressziósak. A nemi funkciók megszűnnek.

Ha a háttérben nem pajzsmirigy-elváltozás áll és a pajzsmirigy ép, golyva is kifejlődhet. Alacsony T3/T4 és magas TSH szint jellemzi a vérben az elváltozást. Kezelése: a hiányzó hormonok pótlása.

Elöl a nyakunkon van egy pici mirigy, állandó „forró drót” kapcsolatban az agyalapi miriggyel és a hipotalamusszal, és egy ilyen egyszerű dolog, mint a jódhiány, például a fent részletezett, az egész szervezetünket érintő súlyos elváltozásokat okozhat.

www.hazipatika.com »

Vásároljon Bioaktív Kékjódot a gyártótól kedvezményes áron!