Barion Pixel

Pajzsmirigybetegségek

jan 16, 2017 | Hasznos cikkek | 0 hozzászólás

dr. Szabolcs István, belgyógyász

Magyarország négyötöde mérsékelten jódhiányos terület. Az Alföld középső részét kivéve ivóvizeinkben kevés a jód, mert a jégkorszak idején a nagyobb jódtartalmú talajrétegek lepusztultak.Magyarország négyötöde mérsékelten jódhiányos terület. Az Alföld középső részét kivéve ivóvizeinkben kevés a jód, mert a jégkorszak idején a nagyobb jódtartalmú talajrétegek lepusztultak. A vizek kisebb jódtartalma miatt táplálékaink jódtartalma is kevesebb. A szervezetnek jódra csak a pajzsmirigy hormonjainak szintéziséhez van szüksége. A pajzsmirigyhormonok azonban létfontosságúak, tehát fontos, hogy a pajzsmirigy betegségek megelőzése céljából a jódozott só használata minden családban legyen általános.

Az időskori nagyobb, már göbös pajzsmirigyek, vagy már megállapított pajzsmirigybetegségek esetében nem mindig hasznos a többlet jódbevitel, tehát ilyenkor a jódpótlás szükségességének meghatározása orvosi feladat.

A terhesek jódpótlását az orvos jódtartalmú multivitamin adásával, vagy jódtartalmú tablettákkal valósítja meg. (Vigyázat, nem minden multivitamin tartalmaz jódot!) A megfelelő jódellátottság a magzat hormonellátottságához szükséges.

A pajzsmirigy betegségeinek két fő csoportja a fokozott hormontermelés (hipertireozis) és a csökkent hormontermelés (hipotireozis).

A pajzsmirigy hormonok (nevük tiroxin és trijódtironin) túlműködése fokozza a szervezetben és az egyes szervekben az anyagcsere-folyamatokat, megnő az energiatermelés. Mondhatni minden meggyorsul. A szívműködés szaporább, a beteg jó étvággyal sokat eszik mégis fogy, hasmenéshajlama van, izzadékony, reszketővé válik, izgatottabb. Pontosan ellenkező tüneteket okoz a csökkent pajzsmirigyhormon termelés és működés: hízás, száraz bőr, székrekedés, lelassulás (fizikai és szellemi egyaránt), lassúbb szívműködés. A betegségek – ha a túlműködés vagy csökkent működés kifejezett – könnyen felismerhetőek, különösen akkor, ha strúma is van.

Lényegében két fajta pajzsmirigy túlműködés van. Fiatal korban az immunbetegség okozta úgynevezett Basedow-kór. A betegség oka az immunrendszer „kisiklása”. Ennek külső behatások ellen kellene védenie a szervezetet, ehelyett megtámadja a pajzsmirigyet, gyulladást idéz elő, de közben túlműködésre serkent. Társuló immungyulladás miatt a betegség gyakran a szemek dülledésével is jár. Idősebb korban hormontermelő pajzsmirigygöbök okoznak túlműködést, különösen a Magyarországhoz hasonló jódszegény területeken. Ez a betegségtípus lassan alakul ki, kevés tünettel (pl. csak fogyás, szívritmuszavar) jár, nehezebben ismerhető fel. A fiatalkori túlműködést elsősorban a hormonok termelődését gátló tablettákkal kezeljük. Időskorban a pajzsmirigygöböket jódizotóppal lehet kiiktatni, ezzel legtöbb esetben elkerülhető a műtét. A jódizotóppal történő kezelés nem jelent veszélyt a szervezetre, mert az izotópot csak a pajzsmirigy, azon belül is csak a túlműködő rész veszi fel.

A csökkent hormontermelés a pajzsmirigy műtéti eltávolítása után jelentkezik, vagy immungyulladás következményeként, csakhogy ilyenkor a gyulladás legtöbbször lassú folyamat, túlműködéssel nem jár, évek, esetleg csak évtizedek alatt teszi tönkre a pajzsmirigyet. Ezért gyakoribb idősebb korban. A tünetek pedig, amelyeket előbb felsoroltunk olyanok, hogy a környezet gyakran magával az öregedéssel hozza kapcsolatba. Tehát az időskori pajzsmirigy csökkent működése eléggé nehezen ismerhető fel, de gyakori (nőkön főként), ezért tulajdonképpen valamennyi 50-55 éves, vagy annál idősebb nőnél célszerű lenne szűrővizsgálatot végezni.

Azonban ha már felismerték, a csökkent pajzsmirigyműködés könnyen és jól kezelhető. A tiroxin hormon tabletta formájában adható, jól felszívódik, stabil a koncentrációja a szervezetben. Ha a beállítás megfelelő, a szedés rendszeres a csökkent pajzsmirigyműködés nem befolyásolja az életminőséget.

A pajzsmirigy betegségeinek két fő csoportja a fokozott hormontermelés (hipertireozis) és a csökkent hormontermelés (hipotireozis).

 

www.betegvagyok.hu