Barion Pixel

Paleo étrend

jan 9, 2020 | Hasznos cikkek | 0 hozzászólás

PALEO ÉTREND – CSAK MÚLÓ DIVAT VAGY VALÓBAN HASZNOS?

ajnos azt, hogy egy adott korszakban mi az egészséges étrend egyrészt az adott kor és annak divatja, másrészt pedig az üzleti érdekek határozzák meg. Viszont ember legyen a talpán, aki ez alapján meg tudja állapítani, hogy mi a valóban egészséges és egészségtelen.

Ezért nyúltak vissza a paleolit étrend hívei az alapokhoz: tanulmányozták a természeti népek étrendjét és ez alapján a paleolitikum (pattintott kőkorszak) étrendje mellett tették le voksukat, mely korszak az emberiség történetének 99,5%-át teszi ki.

A paleolit táplálkozás amellett, hogy mára már egyfajta divattá nőtte ki magát nagyon sok embernek nyújt valóban betartható, élhető segítséget akár fogyókúráról, akár betegség miatti diétáról legyen szó.

Mi összeszedtük azokat a szempontokat, melyek miatt sikeresen alkalmazható pajzsmirigy problémák esetében is.

1. Olyan táplálékokat ajánl, melyek nem generálnak további esetleges autoimmun folyamatokat. (pl. laktóz tartalmú ételeket)

2. Kizárja a gabonafélék fogyasztását, melyek gluténtartalma szintén autoimmun folyamatokat indíthat. Ezek elhagyása nagymértékben segíti a tünetmentességet és az esetleges gyulladás visszaszorítását. ❌???

3. A sok D-vitamin (pl. tőkehalmáj olaj) segít visszaszorítani az autoimmun folyamatokat, így a pajzsmirigy betegségek kialakulását is.

4. A szelén, jód és cink tartalmú ételekkel kifejezett segítség alulműködés esetében: brazil dió, tenger gyümölcsei, szárnyasok, vörös húsok, citrusfélék, paradicsom, hagyma, tőkehal, lazac, hering, spenót, tojás (főleg a sárgája), szardínia, kagyló. ?????

5. Kifejezetten kerülendő a szója (a pajzsmirigy működését gátolja).

6. Kifejezetten ajánlott a kókuszolaj használata.

7. Szénhidrát bevitel minimalizálása, mivel kevesebb bevitel mellett kevesebb pajzsmirigy hormon is elegendő a szervezetnek.

 

https://kekjod.hu/termekismerteto/