DIVAT VAGY VALÓBAN HASZNOS? PALEOLIT ÉTREND A PAJZSMIRIGYBETEGSÉGEK TÜKRÉBEN

A paleolit táplálkozás amellett, hogy egyfajta divattá nőtte ki magát nagyon sok embernek nyújt valóban betartható, élhető segítséget akár fogyókúráról, akár betegség miatti diétáról legyen szó.

Mi összeszedtük azokat a szempontokat, melyek miatt sikeresen alkalmazható pajzsmirigy problémák esetében is.

1. Olyan táplálékokat ajánl, melyek nem generálnak további esetleges autoimmun folyamatokat. (pl. laktóz tartalmú ételeket)

2. Kizárja a gabonafélék fogyasztását, melyek gluténtartalma szintén autoimmun folyamatokat indíthat. Ezek elhagyása nagymértékben segíti a tünetmentességet és az esetleges gyulladás visszaszorítását.

3. A sok D-vitamin (pl. tőkehalmáj olaj) segít visszaszorítani az autoimmun folyamatokat, így a pajzsmirigy betegségek kialakulását is.

4. A szelén, jód és cink tartalmú ételekkel kifejezett segítség alulműködés esetében: brazil dió, tenger gyümölcsei, szárnyasok, vörös húsok, citrusfélék, paradicsom, hagyma, tőkehal, lazac, hering, spenót, tojás (főleg a sárgája), szardínia, kagyló.

5. Kifejezetten kerülendő a szója (a pajzsmirigy működését gátolja).

6. Kifejezetten ajánlott a kókuszolaj használata.

7. Szénhidrát bevitel minimalizálása, mivel kevesebb bevitel mellett kevesebb pajzsmirigy hormon is elegendő a szervezetnek.