Barion Pixel

Prof. Dr. Török Szilveszter: Pajzsmirigy-funkciók és a jódprofilaxis munkájáról

jan 13, 2017 | Tudományos háttér | 1 hozzászólás

Prof. Dr. Rigó János az Országos Dietetikai Intézet ny. igazgatója

Prof. Dr. Rigó János az Országos Dietetikai Intézet ny. igazgatójaA jódhiány Földünkön 800 millió embert érint, akik közül 195 millióra becsülik azok számát, akiknél a jódhiány következtében a golyva kifejlődött. Ennél is súlyosabb probléma, hogy a pajzsmirigy csökkent működése következtében 3,25 milliónak ítélik a testi-szellemi fejlődésben károsodott kretének számát. A jódhiányos területek jól követhetők a hegyvidékek vonulatával. Európában pl. a Pireneusoktól kiindulva, az Alpokon keresztül a Csallóközön át a Dunakanyar és a Bükk hegységet érintve, a Kárpátok felé és onnan a Kaukázusig húzódik. Hasonló vonulatot jelent Dél-Amerikában az Andok vonulata is.

A jód az emberi szervezetben, csekély mennyiségben található. Ez a csekély mennyiség azonban a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen. Napi szükségletünk 0,1-0,15 mg. Jódforrásaink a különböző élelmiszerek és az ivóvíz. Kevés jódot a levegőből, főleg a tenger és a vulkanikus kitörések környékén kaphat a szervezet. Táplálékaink közül leggazdagabb jódtartalmúak a tengeri halak és a zöldfőzelékek. Az ivóvizek szerepe szintén számottevő, ahol a kútvizek jódtartalma alacsony ott a golyvás megbetegedések gyakoribbak.

Az OKI Kisérletes Higiénés Osztályának vizsgálatai szerint az ország ivóvizeinek 60-80%-ában a jódtartalom 20 µg/liter alatt van, ami alacsony a jóddal jól ellátott ivóvizek 100 µg/liter értékével szemben.

Az OKI Kisérletes Higiénés Osztályának vizsgálatai szerint az ország ivóvizeinek 60-80%-ában a jódtartalom 20 µg/liter alatt van, ami alacsony a jóddal jól ellátott ivóvizek 100 µg/liter értékével szemben.

Egyetértünk azokkal a megállapításokkal, melyek azt hangsúlyozzák, hogy hazánkban mind a geológiai okok, mind az ökológiai szempontok szükségessé teszik a lakosság jódbevitelének fokozását, ami egyben a coronaria eredetű szívbetegségek megelőzését is előmozdítaná. A jód szerepet játszik a zsírsavak elégetésében és a vérsavó koleszterintartalmának csökkentésében.

Jód profilaxis

Hazánkban 20 mg/kg káliumjodid tartalmú jódozott konyhasó kerül forgalomba.Hazánkban 20 mg/kg káliumjodid tartalmú jódozott konyhasó kerül forgalomba. A helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy az utóbbi években a jódozott konyhasó felhasználása jelentős mértékben csökkent. Segítséget jelenthetnek a meglévő jódtartalmú ásványvizek, továbbá olyan próbálkozások, mint az Ukrajnából átvett, a csernobili katasztrófa alkalmával a sugárártalom kivédésére kidolgozott, jódot tartalmazó törzsoldattal történt néhány hazai ásványvíz dúsítása, amelyek Jodicum és Jodis néven kerültek forgalomba. Ma már csak elvétve juthatunk hozzá.

Különösen várandós anyáknál fontos a megfelelő jódellátás, mert jódhiány esetén az újszülöttek is jódhiányos állapottal születnek, amely testi és szellemi fejlődésüket jelentősen befolyásolja. A jódhiány pótlására került forgalomba a hazai a 200 µg jódot tartalmazó Materna készítmény a terhes anyák és magzataik megfelelő jóddal történő biztosításához.

A fejlődő országokban, a nagy számban előforduló jódhiány megelőzésére 3-4 évig védelmet jelentő injekció adásával küzd az Egészségügyi Világszervezet.

A Paksi Atomerőmű körül 30 km sugarú körzetben a vizeletjód koncentrációja alapján alacsonynak találták a lakosság jódellátását.Napjaikban egyre nagyobb jelentőséggel rendelkeznek a megfelelő jódellátás sugáregészségügyi kérdései. Irodalmi adatok igazolják, hogy minél kisebb egy adott területen élő lakosság jódellátottsága, annál nagyobb a pajzsmirigy radiojód felvételének maximuma, következéskép sugárterhelése. Hazai vizsgálatok megállapítása szerint e tény akkor is igaz, ha egy esetleges atomerőművi baleset során egy viszonylag jódszegény terület lakóit veszélyezteti a radiojód nagymértékű károsodása.

Paksi AtomerőműA Paksi Atomerőmű körül 30 km sugarú körzetben a vizeletjód koncentrációja alapján alacsonynak találták a lakosság jódellátását és sürgették a fenti zóna lakossága átlagos napi jódfelvételének mielőbbi növelését.

Jódhiányos állapotban a radiojód felvétellel egy időben, vagy azt követően nagy dózisban beadott stabiljód védőhatása is nagymértékben csökken. A vizsgálatok sugár-egészségügyi szempontból legfontosabbnak vélik a sugárterhelés csökkentése terén a tartós kismértékű, valamint a radiojód felvétele után egyszeri nagy adagban alkalmazott jódbevitel védőhatását, amelyek mind a pajzsmirigy, mind az egésztest vonatkozásában összegeződve fejtik ki védőhatásukat. Táplálkozás-élettani szempontból rendkívül fontos, hogy egy olyan jódkészítmény álljon rendelkezésünkre, amely gyógyító és betegség megelőző hatása mellett nem befolyásolja tömegénél fogva sem a táplálék élvezeti értékét, sem ízét, színét, sem konzisztenciáját, Fontos, hogy a lehető legkisebb adagban fejtse ki hatását. Fontos szempont a könnyen kezelhetőség és az eltarthatóság. Továbbá felhasználása terjedjen ki az ivóvíz és egyéb alkoholmentes italok kompletálásának lehetőségére is, a felsorolt elveknek megfelelően.

A pozitív egy vegyértékű jódforma

Török Szilveszter professzor vizsgálatai rávilágítottak arra a tényre, hogy a pozitív egy vegyértékű jódforma nemcsak, hogy megfelel a fenti követelményeknek, hanem gyógyító antiszeptikum és mikrobioelemként is rendkívül hatásos.

A természetes alapú biopolimerek jódkötő képességének spektrális vizsgálatai igazolták, az általuk létrejövő pozitív egy vegyértékű jódot tartalmazó kettőskötés révén, egy nagyhatású, teljesen toxicitás-mentes, stabil, íztelen, szagtalan, jól adagolható óriás molekula keletkezését. A „jelzett” jóddal végzett vizsgálatok szerint e molekulából, az emésztőtraktusból a jód kiválóan felszívódik és eljut a pajzsmirigybe.

Az emberi szervezet minimális jódszükséglete 25-50 µg, az optimális szükséglet pedig 150-220 µg. Az emberi vérplazmában a jód állandó koncentrációja 10mg/100g. Ez a vér jódtükre, amelyet a szervezet rendkívül állandósággal fenntart. Figyelemre méltó összefüggés, hogy szeptembertől januárig a vér jódtartalma csökken, februártól emelkedik és májusban éri el a maximumot. Figyelemre méltó, hogy hasonlóan változik a vér fagocitózist végző tulajdonsága is. A pajzsmirigy főleg T4-et bocsát ki, és kisebb mennyiségben az ötször aktívabb T3-at. Mindkét hormont a vér fehérjékhez kötve szállítja. Számára a legtermészetesebb állapota, amely a tengeri flórában évmilliók óta transzformált formában fordul elő. A T3 jelentős része a vérben felszabaduló T4-ből keletkezik. A T4-ből történő jódhasítást a dejodináz enzim végzi.

Az egy pozitív töltésű jód, keletkezésekor változtatja a színét, elveszíti toxicitását, biológiailag aktív mikroelemmé válik, és képes áthatolni a sejt membránokon. A pajzsmirigy legfontosabb funkcionális tevékenységének alapja a szervezet univerzálisan ható jódhormonok előállítása a szervezet számára.

A jód biológiailag csak a jód pozitív formájában aktív. A tiroxin specifikus hormonális funkciója pedig csak akkor tud megvalósulni, ha az univerzális hatású, szerves jód pozitív egy vegyértékű formában van jelen.

Dr. Issekutz Béla kedves, régi professzorom, a gyógyszerkutatás tudományágának kimagasló képviselője, már több évtizeddel ezelőtt felhívta a figyelmet, arra a tényre, hogy a szerves jódvegyületek közül csak azok használhatók a szervezetben a jód-sók helyett, amelyek a szervezetben elbomolva a jódhatás kifejtésére képesek. Ezek többnyire íztelenek, a gyomrot nem bántják és a lipotróp tulajdonságaik révén az idegrendszerre is hatnak.

E gondolattal harmonizál Török Szilveszter professzor megállapítása, mikor kifejti: Az élő szervezetek számára az egy vegyértékű, pozitív kötésben lévő jódion a legfontosabb, a legaktívabb és a legkedvezőbb élettani hatású. Ez a jódnak az emberi és az állati szervezet számára a legtermészetesebb állapota, amely a tengeri flórában évmilliók óta biotranszformált formában fordul elő.

Bioaktív kékjód+

Bioaktív kékjód+Török professzor nagy számú kutató munkája alapján, arra a következtetésre jutott, hogy az általuk előállított univerzális hatású, szerves kötésű jód-kolloid és jódpor készítmény jódhiány esetén aktívan felszívódik, viszont jódfelesleg esetén kiürül a szervezetből.

A jódkolloid oldat fontosabb jellemző:

 • A jódoldat az összes toxikus hatását elveszíti, nem vált ki jódérzékenységet.
 • A készítménynek nincs kellemetlen illata, gyakorlatilag íztelen, nem lép kapcsolatba a bőrrel, körömmel, nyálkahártyával.
 • Nem illékony, nem bomlékony, stabil, jól tárolható.
 • A kórokozókkal szemben szeptikus hatású, más vegyértékű jódokhoz képest a legaktívabb, legkevésbé ártalmas.
 • Az élő szervezetben kitűnően felszívódik, túladagolási veszélyt nem okoz.
 • A bioaktív kékjód és hasonló összetételű készítmények, a jódhiány mindennapi pótlását a legolcsóbban és a legpraktikusabban szolgálják, mert a keményítő jódkomplexek pozitív egy vegyértékű jódot tartalmaznak.
 • Az általam az előzőekben felvetett követelményeknek a készítmény mindenben követelménynek megfelel. Egy csepp oldat 50 µg/nap jódot tartalmaz. Kisgyermekek részére 2 csepp, azaz napi 100 µgmot, 7-10 évesek számára 3 csepp, azaz 150 µg ajánlott, és ugyan ennyi nagy iskolások és a felnőttek számára. Áldott állapotban a 4 csepp, azaz 200 µg az optimális napi szükségletet biztosítja. Ennek jelentőségét az alábbiakban szeretném ismertetni. Szoptatás időszakában a szükséglet 200 µg, azaz 4 csepp jód, amelynek a vízbe adott kék színe perceken belül elmúlik. A keverés gyorsítja az ivóvízbe cseppentett jód kék színének eltűnését.
 • Figyelmet érdemel a üveg csepegtetőjének megtervezése. Némi gyakorlattal a szükséges mennyiséget, előre is lehetséges a cseppentő csőbe felszívni. Természetesen a cseppentő segítségével pontosan lehet a korcsoport és az állapot szükségletének megfelelően, a nagyobb mennyiségből is, a kettő, három, vagy a négy cseppet adagolni.

Néhány az utóbbi évek felmérése áldott állapotban lévő anyáknál a jódhiányos megbetegedésekkel kapcsolatban

Sugáregészségügyi jelentőségét, már az előzőkben ismertettem.

Várandós anyák jódhiányos táplálkozása kihat a magzat fejlődésére:

 • Debreceni Orvostudományi Egyetem300 várandós anyánál 25 %-ban enyhe, 16%-ban közepesen súlyos, 16%-ban súlyos jódhiányt állapítottak meg.
 • Konrádi A. Székely M. (Nógrád m. és Észak Pest)1753 vizsgálata 87 várandós anya 49,9%-ánál és az újszülöttek 80,6%-ánál állapítottak meg jódhiányt.
 • Mezősi E. és mtsai (Debrecen)A jódpótlásban nem részesülő anyák 76%-ban, míg a MATERNÁT vagy a jódozott konyhasót felhasználók esetében 47%-ban fordult elő jódhiány.
 • Ruppert F. és mtsai (Pécs)A pécsi gravidák vizsgálata során a MATERNÁT szedő csoportban 59 %-ban, míg a jódozott konyhasót felhasználók esetében 83,6 %-ban míg azoknál, akik jódozott konyhasót sem fogyasztottak 85,9%-ban észleltek vizelet jódürítést a100 cmg alatti tartományban.
 • A Jódhiányos Betegségeket Vizsgáló Nemzetközi Tanács thyreo mobil vizsgálatainak eredményei:A jódszűrésre berendezett speciális autóban, nyolc megyében és a fővárosban: 1794 kismamát vizsgáltak meg. Eredmények: 57 %-százalékuknál jódhiányt, egyötödüknél a pajzsmirigy kórós megnagyobbodását diagnosztizálták.
 • Solymosi T. (Eger)Ultrahanggal végzett vizsgálatok szerint sem az átlagos pajzsmirigy nagyság, sem a kirívóan nagy pajzsmirigyű gyermekek aránya nem különbözött a kizárólag jódozott konyhasót fogyasztó gyermekekétől. A vizsgált 1803 gyermek pajzsmirigyének térfogata 53 %-al haladta meg a megfelelő jódbevitelű országokban mért értékeket.

Összefoglaló vélemény

A pozitív egy vegyértékű jódforma, nemcsak megfelel a jódpótlással kapcsolatos követelményeknek, hanem gyógyító antiszeptikumként és mikroelemként is rendkívül hatásos.Prof. dr. Török Szilveszter által kidolgozott és a részemre megküldött pozitív egy vegyértékű jódforma, nemcsak megfelel a jódpótlással kapcsolatos követelményeknek, hanem gyógyító antiszeptikumként és mikroelemként is rendkívül hatásos.

Amennyiben a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű jódhoz, úgy kialakulhat a jódhiány, amely nemcsak a golyva betegség okozója, hanem a szervezet fizikai állapotának általános leromlásán túl a szellemi rendellenességek kialakulását is eredményezi.

Irodalmi adatok és megfigyelések bizonyítják, hogy jódhiány következtében spontán abortusz, koraszülés, testi és szellemi fejlődési visszamaradás, magasabb vérkoleszterint szint, szív és keringési megbetegedések. Alakulhatnak ki. Fontosnak ítélem, amennyiben lehetséges a klinikai kipróbálását. Javaslom továbbá táplálék kiegészítőként forgalmazni, hogy minél szélesebb körben kerüljön felhasználásra.

A készítményhez csatolt ismertető világosan mutatja kisgyermekkortól a felnőttek részére szükséges mennyiségeket cseppekben és µgokban.

Kiegészítve az általam is ismert e téren elvégzett állat kísérletek pozitív eredményeivel önmagában is, de humánvonatkozású megfigyelések kiegészítésével megfelel az MTA doktori disszertáció követelményeinek.

Professzor Úrnak és munkatársainak értékes munkájukhoz gratulálok. További szép sikereket kívánok népünk és az emberiség egészsége érdekében kifejtett áldozatos munkájukhoz.

Budapest, 2010-11-07

Prof. Dr. Rigó János a MTA doktora, az Országos Dietetikai Intézet ny. igazgatója