A sütőtök egyike azon kevés növényeknek, melynek minden része maradéktalanul és hasznosan felhasználható. No de nézzük is meg, hogyan.
Tökmag:
Vértisztító hatása miatt a köszvény kitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását. Férgesedés ellen évszázadok óta használják.
Felhasználása
A sütőtök olyan univerzális zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé, érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre.
Sütése igen egyszerű: mosd meg, töröld meg, darabold fel szeletekre, kapard ki a magokat és 180 fokra előmelegített sütőben süsd, amíg puha nem lesz (kb. 1-1,5 óra). Amikor már megpuhult vedd feljebb a hőfokot és süsd még kb. 15 percet, hogy megbarnuljon a külseje.
Ezt követően vagy megeszed sütve, vagy krémlevest készítesz belőle, melynek elkészítése az alábbi:
- A 2 leveskockából odatesszük főni az alaplevünket.
- A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, megpirítjuk az olajon vagy vajon, hozzáadjuk a megpirult sütőtököt. Hozzáöntjük az elkészült alaplevet és a főzőtejszínt. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk kb. 3-4 perc alatt közepes tűzön.
- Levesszük a tűzről, és botmixerrel összepürésítjük, ezután még kb. 2 percre visszatesszük főni.
- Aki szereti a pikáns ízeket, az tegyen hozzá 1 dl narancslevet és savanyítsa citromlével, édesítse is. Ettől lesz igazán mennyei!
- Lehet hozzá készíteni pirított tökmagot, kenyérkockákat, de önmagában is nagyon ízletes.
(Forrás: sutotok.com, hazipatika.com, nosalty.hu)