A sütőtök egyike azon kevés növényeknek, melynek minden része maradéktalanul és hasznosan felhasználható. No de nézzük is meg, hogyan.

Sütőtök héj:
Remekül használható töklámpás készítésére, mely tevékenység ugyan az angolszász Halloween ünnepével fonódott össze, valójában azonban ennek készítése egészen Salamon király Árpád-házi magyar király idejéig nyúlik vissza (innen is van az a mondás, hogy “Fénylik, mint Salamon töke.”) 🙂
Sütőtök töklámpás
Sütőtök, mint élelem

 

Tökmag:

Vértisztító hatása miatt a köszvény kitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását. Férgesedés ellen évszázadok óta használják.

Sütőtök húsa:
A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Hatásos gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, de tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésében is. Enyhíti továbbá az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Sütőtök

Felhasználása

A sütőtök olyan univerzális zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé, érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre.

Sütése igen egyszerű: mosd meg, töröld meg, darabold fel szeletekre, kapard ki a magokat és 180 fokra előmelegített sütőben süsd, amíg puha nem lesz (kb. 1-1,5 óra).  Amikor már megpuhult vedd feljebb a hőfokot és süsd még kb. 15 percet, hogy megbarnuljon a külseje.

Ezt követően vagy megeszed sütve, vagy krémlevest készítesz belőle, melynek elkészítése az alábbi:

  1. A 2 leveskockából odatesszük főni az alaplevünket.
  2. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, megpirítjuk az olajon vagy vajon, hozzáadjuk a megpirult sütőtököt. Hozzáöntjük az elkészült alaplevet és a főzőtejszínt. Sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük. Összeforraljuk kb. 3-4 perc alatt közepes tűzön.
  3. Levesszük a tűzről, és botmixerrel összepürésítjük, ezután még kb. 2 percre visszatesszük főni.
  4. Aki szereti a pikáns ízeket, az tegyen hozzá 1 dl narancslevet és savanyítsa citromlével, édesítse is. Ettől lesz igazán mennyei!
  5. Lehet hozzá készíteni pirított tökmagot, kenyérkockákat, de önmagában is nagyon ízletes.

(Forrás: sutotok.com, hazipatika.com, nosalty.hu)

Vásároljon Bioaktív Kékjódot a gyártótól kedvezményes áron!