Barion Pixel

VALÓBAN SEGÍT A PAJZSMIRIGYBETEGEKNEK A GLUTÉNMENTES DIÉTA?

ápr 20, 2018 | Blog

A gluténmentes étkezés elsősorban az arra érzékenyek kapcsán került a köztudatban, ám kutatások szerint a pajzsmirigy zavarok esetében is hatásosnak bizonyul, ugyanis a két betegség (pajzsmirigybetegség és gluténérzékenység vagy cölikália) nagyon gyakran együtt jelentkezik. Hogy mi az összefüggés a kettő között?

AZ ÖSSZEFÜGGÉS: AUTOIMMUN REAKCIÓK

 

A gluténérzékenység autoimmun betegség, melyet bizonyos gabonákban található glutén egyik fehérje alkotója okoz. A betegség a vékonybélbolyhok pusztulását és emiatt felszívódási zavarokat okoz.

A pajzsmirigybetegségek egy része szintén autoimmun eredetű: A Graves-Basedow kór túlműködést okoz, a Hashimoto thyreoditis alulműködéssel jelentkezik.

A gluténérzékenyek körében magasabb a pajzsmirigybetegség rizikója, és fordítva. Ezért amennyiben diagnosztizálják valamelyiket érdemes a másiknak is utánajárni.

Amennyiben autoimmun glutén érzékenységet diagnosztizáltak Önnél, akkor élethosszig tartó gluténmentes diétát kell tartania, mely az étkezési szokások teljes átalakításával jár, de éhezni szerencsére nem kell. Tiltottak a búza-, rozs-, árpa-, a zablisztek, valamint az ebből készült tészták és készételek, azonban köretnek bátran használható rizs, burgonya, kukorica, köles.

Érdemes emellett visszafogni a tejtermékek fogyasztását, illetve a laktózmentes készítményeket kell előnyben részesíteni.

Forrás: endokrinkozpont.hu, allergiakozpont.hu, glutenerzekeny.hu