Barion Pixel

Vitamin kalauz – 3. rész

nov 12, 2018 | Tudástár | 0 hozzászólás

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (http://mdosz.hu) egy 2018. júliusi hírlevelében a „rejtett éhezés” címmel kiemeli azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek hiánya globálisan a legjelentősebb.

5. A-vitamin
Az A-vitamin ellátás mintegy negyede a vitamin provitaminjából, a béta-karotinból származik. Ha valaki nem fogyaszt elegendő állati eredetű terméket, melyekben az A-vitamin van jelen, akkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a növényi eredetű élelmiszerek – elsősorban a nagy béta-karotin tartalmú zöldségek – bevitelére. Ezek a vegyületek hőre, fényre érzékeny, így némi vesztességgel kell számolni.

6. D-vitamin
A köznyelvben „napfény vitaminként” is emlegetett vegyület, a D3-vitamin, valójában egy hormon, amelynek alapanyaga a napfény UV-B sugárzásának hatására keletkezik a bőrben. Mivel a táplálékok nem tartalmaznak elegendő mennyiséget belőle, ezért felvétele nem kizárólag étrendi kérdés. A szükségletet több tényező is befolyásolja, többek közt az életkor, a bőr pigmentáltsága, a testsúly, az évszak. Hazai viszonyok között márciustól-októberig napi 15 perces közvetlen (az arcot és a fedetlen végtagokat érő) napozás hatására elegendő D3-vitamin termelődik a szervezetben, azonban késő ősztől kora tavaszig a szükséglet nem fedezhető ilyen módon. Aki a szolárium erejében bízna, annak rossz hír, hogy a szolárium UV-A sugarainak hatására nem képződik ez a vitamin, tehát nem alternatívája a napsugaraknak.