EZEKET HAGYD EL ÉS JOBBAN LESZEL!
A pajzsmirigy betegségek (alulműködés és túlműködés) egy jelentős hányada autoimmun betegség, azaz a szervezet védekező rendszere nem csak a kárt okozó vírusokat vagy baktériumokat támadja meg, hanem a szervezet saját sejtjeit is.
Az autoimmun betegségek (melyek már népbetegségnek számítanak) kiinduló pontja az elégtelen bélműködésből fakad (pl. krónikus gyulladás, az úgynevezett lukas bél-szindróma, glutén, toxin, stb.).
A normál emésztési folyamat felborulását pedig a „nyugati” étrend okozza, mely rengeteg túlfinomított, mesterséges adalékanyagokkal dúsított táplálékot tartalmaz, melyek lebontásához az emberi szervezet nem adaptálódott, ezért ezek az ételek károsíthatják a bélnyálkahártyát.
ELSŐ LÉPÉSKÉNT EZEKET AZ ÉLELMISZEREKET HAGYD EL ÉTRENDEDBŐL:
1. Tejtermékek: A tejtermékek fehérjeszerkezete nem mindenki számára emészthető. Ha tejtermék fogyasztása után észreveszed magadon a jeleket – puffadás, hasgörcs, hasmenés, fokozott bélgázképződés – fontos, hogy kivizsgáltasd magadat.
2. Gabonafélék: Az arra érzékenyeknél a gabonafélékből bejutó fehérjék – például a glutén – autoimmun folyamatot indíthat el, mely nem csak bélrendszeri tünetként jelentkezhet, hanem hólyagos bőrbetegség képében is.
3. Irritációt okozó ételek: A paradicsom, a paprika és a padlizsán is veszélyes lehet, ezek ugyanis szolanint, szaponint vagy kapszaicint tartalmaznak, amelyek gyulladást okozhatnak.
4. Mesterséges édesítők: Bizonyos mesterséges édesítők sem bizonyulnak jó választásnak autoimmun betegség esetén. Például a stevia szerkezete hormonszerű, ami egy autoimmun betegnél azért veszélyes, mert az immunrendszert megtévesztheti, túlműködésre serkentheti. A nyírfacukor a hasnyálmirigyet irritálhatja, ezért okoz sokaknál hasmenést, ezt is érdemes kerülni.
Bioaktív Kékjód+ készítmény