Barion Pixel

Nem elég a TSH mérése

márc 17, 2020 | Tudományos háttér | 0 hozzászólás

MIÉRT NEM ELÉG A TSH A PAJZSMIRIGY BETEGSÉG MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ?
A lappangó alulműködésekről

A válasz: önmagában a TSH érték kevés egy pajzsmirigy betegség diagnózisához. Sajnos ma Magyarországon az orvosok nagy része kizárólag ennek az értéknek a hatására kezd el további vizsgálatokat.

Miért is probléma ez?

Mert számos olyan eset van, amikor a TSH értéke a megállapított referencia tartomány normál keretei között van, a pajzsmirigy mégis beteg és a pajzsmirigy hormonjai (T3, T4 és ezek aránya) mégsem megfelelő.

Mivel a referencia tartomány roppant széles, továbbá a TSH értéke életkoronként, nemenként és napszakon belül, de még akár laboronként IS VÁLTOZIK, így messze nem beszélhetünk állandó és egzakt, mindenkire ráhúzható értékről. ‼️

Az Amerikai Pajzsmirigy Szövetség tanulmánya is rámutat, hogy bár a 0,4 – 4,0 mU/L tartomány van normálnak meghúzva, sajnos ez egyáltalán nem árnyalja a valóságot.

2,5 – 4,0 mU/L közötti értéknél már javasolják az anti-TPO ellenőrzését, ugyanis ez már utalhat olyan autoimmun pajzsmirigy rendellenességre, ami kockázati tényezőt jelent pajzsmirigy alulműködés kialakulásában.
Forrás: http://www.thyroid.org/wp-content/uploads/patients/brochures/Hypothyroidism_web_booklet.pdf

Sajnos azonban ezek rutin vizsgálattal nem, csak célzott vérvizsgálattal állapíthatók meg, melyet az egészségbiztosítás nem finanszíroz normál TSH esetén annak ellenére sem, hogy a pajzsmirigy betegségek száma szinte járványos méreteket öltött.

Szerencsére azonban már elérhetőek ezek a vizsgálatok bárki számára nem is túl nagy összegért, így határértékek esetén semmi sem gátolhat meg minket abban, hogy utána járjunk a dolgoknak.

HISZ A SAJÁT EGÉSZSÉGÜNKÉRT CSAKIS MI VAGYUNK A FELELŐSEK, EZT NE FELEDD! ‼️

Jódpótlás szükségessége esetén válassz organikus, szerves, tiszta jódot:
https://kekjod.hu/termekismerteto/

Forrás és további információ: https://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/13691/pajzsmirigybetegsegek-diagnosztizalasa