A D- vitamin zsírban oldódó vitamin, mely napfény hatására termelődik a szervezetben. Sajnos ha nincs napfény, akkor nincs D-vitamin sem, mert azt s szervezet csak ultraibolya sugárzás hatására képes előállítani. További rossz hír, hogy az életkor előrehaladtával csökken az előállított mennyiség is a szervezetben.
A jó hír viszont az, hogy nem ördöngösség ennek pótlása. Vannak erre alkalmas vitaminkészítmények is, ám célszerű táplálékkal is erősíteni ezt a folyamatot. Az alábbiakban sorba vesszük azokat a „hétköznapi” élelmiszereket, amik remek D-vitamin forrásként szolgálnak.
Folsav-, szelén-, C-vitamin-, cink- és káliumtartalma mellett D-vitaminban is gazdag élelmiszer.
Vátozatosan elkészíthető és igen sok ehető fajtája létezik, így ezzel biztosan nem lesz unalmas az étkezés.
Van, aki nagyon szereti és van, aki nagyon nem, így eléggé megosztó étel.
Ami biztos azonban, hogy megéri fogyasztani, ugyanis nemcsak a szem és az agy számára hasznos omega-3-at tartalmazza, hanem B12- és D-vitamint is.
Talán az egyik legsokoldalúbb és leggyakrabban használt étel és egyben alapanyag. Szupertáplálék, A-, B-, E-, D-vitamin, és még számtalan tápanyag van benne, ezért semmiképpen nem szabad megfeledkezni róla.
Ízletes, gyorsan ás változatosan elkészíthető, ezért bizonyosidőközönként érdemes beiktatni az étrendbe.
Nemcsak a szardínia, hanem a tengeri hal is remek D-vitamin-forrásként szolgálhat. A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is.
(Forrás: hazipatika.com, egeszsegtukor.hu, femina.hu)