Pajzsmirigy alulműködés esetén fontos, hogy folyamatosan serkentve legyen annak működése. A megfelelő mértékű pajzsmirigy működéshez megfelelő mennyiségű és minőségű jód kell.
És hogy milyen élelmiszerek tartalmaznak egészséges és elegendő mennyiségű jódot? Természetesen a tengeri élőlények, akár növények, akár állatok legyenek azok.
Napjainkban már szerencsére nem lehetetlenség ilyen élelmiszerekhez hozzáféri, melyek amellett, hogy ízletesek is még az egészségünket is védik. Emellett a hajdina, ami egy Ázsiából származó gabonaféle is jó szolgálatot tesz rostjaival ls vitaminjaival (B, E, flavonoid és rutin).
Hozzávalók:
- 170 g hajdina
- 2.5 dl forró víz
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis db vöröshagyma
- 1 db póréhagyma
- 1 db kápia paprika
- 3 gerezd fokhagyma
Hozzávalók:
- 2 kávéskanál csípős fűszerpaprika
- 1 db pak-choi
- 40 dkg fagyasztott tenger gyümölcsei mix (20 dkg kagylóhús, 15 dkg tintahal, 6 dkg királyrák, 4 dkg polip)
- 10 dkg friss zöldborsó
- 1 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
Elkészítés
- A fagyasztott tenger gyümölcseit hagyjuk felolvadni pár óra alatt. Ha idő szűkében vagyunk, akkor terítsük ki egy tepsin vagy tálcán, és letakarva hagyjuk felolvadni, így gyorsabb.
- Egy kicsi főzőedényben egy evőkanál olívaolajon a hajdinát közepes lángon sűrűn kevergetve megpirítjuk.
- A fedőt magunk előtt tartva felöntjük a forró vízzel, vigyázva, mert fröcskölni fog, és lefedve 15 perc alatt puhára pároljuk.
- Közben egy wokban vagy nagy serpenyőben a másik evőkanál olívaolajat felmelegítjük.
- A hagymát apróra vágjuk, és üvegesre pároljuk benne.
- A póréhagymát is feldaraboljuk, a hagymára dobjuk.
- A kápia paprikát kimagozzuk, felkockázzuk, a hagymákhoz keverjük.
- A fokhagymákat apróra felkockázzuk, a kápia paprikára dobjuk.
- A fűszerpaprikát is belekeverjük, és egy percig együtt pirítjuk.
- A pak-choi fehér, vastag, alsó részét felszeleteljük, a zöldségekre dobjuk. A zöld levél részét is feldaraboljuk, és későbbre félretesszük.
- A zöldborsót is belekeverjük, majd sózzuk és borsozzuk.
- A tenger gyümölcseit is belekeverjük, és átmelegítjük.
- A megfőtt hajdinát is hozzáadjuk.
- A pak-choi feldarabolt levélrészét belekeverjük, és tálaljuk 4 főre.
A maradék másnap újra melegíthető pár evőkanál víz hozzáadásával, de harmadnap már dobjuk ki, mert a felhasznált rák nem tárolható olyan hosszan még hűtőben sem.
(Forrás: nosalty.hu)