Barion Pixel

Pajzsmirigygondok: „alig eszem, mégis hízom”

jan 13, 2017 | Tudástár | 0 hozzászólás

Túlsúly és elhízás problémák

Hogyan segít a Bioaktív kékjód+?

Pajzsmirigygondok: alig eszem, mégis hízom180-200 µg. Naponta – minimum – ennyi jódra van szüksége egy felnőtt ember szervezetének ahhoz, hogy a pajzsmirigye jól működjön. Ez az ádámcsutka alatt, a légcső előtt elhelyezkedő, átlagosan 20 grammnyi, jelentéktelennek tűnő mirigy testünk egyik legfontosabb „alkotóeleme”. Olyan életfontosságú hormonokat termel, amelyek anyagcserénket szabályozzák.

Megzavarodott hormonok

Ezek a hormonok szinte valamennyi szervrendszerünk működését befolyásolják: növelik a sejtekben a felhasznált oxigén mennyiségét, szabályozzák a víz- és ásványianyag-háztartásunkat, az izomműködésünket, a központi idegrendszer funkcióit. Igy aztán, ha a pajzsmirigy működése károsodik, az rontja a testi és lelki folyamatokat, míg a fokozott működés felgyorsítja azokat. Ahhoz, hogy a mirigy előállítsa a szervezetünk számára nagyon fontos hormonokat – röviden T3, és T4 a nevük – jódra van szüksége, amelyet a táplálékból gyűjt össze. Ha kevés ez a mennyiség, a pajzsmirigyünk „kompenzálni” kezd: megnagyobbodik, hogy a hormontermelése elérhesse a szükséges szintet. Egy ideig képes a jód hiányát ezzel a módszerrel kiegyenlíteni, ám amennyiben tartósan fennáll a hiány, a pajzsmirigy működése zavart szenved: kóros állapotok alakulhatnak ki.

A már említett működési zavarokon túl a pajzsmirigy – úgynevezett – göbös megbetegedése is előfordulhat. Ez a fajta rendellenesség a lakosság 18-20 százalékát érinti, s a kor előrehaladtával nő az előfordulása, különösen a gyengébb nemnél. A pajzsmirigyben keletkezhet daganat is, és károsíthatja gyulladás is. Ez utóbbit okozhatják kórokozók, de autóimmun betegség részeként is felléphet.

Ha túl sok a hormon

GolyvaA megnagyobbodott pajzsmirigy kezdetben semmilyen gondot nem okoz, sokáig teljesen észrevétlen marad: a golyva – orvosi szaknyelven: struma – azonban már láthatóan utal a pajzsmirigy túlműködési zavarára, a hipertireózisra. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál, s ez már valóban egyértelműen jelzi a betegséget. Vannak persze más tünetek is, amelyek azt mutatják, valami nincs rendben: idegesség, nyugtalanság, szapora szívverés, hasmenés, hajhullás, izomgyengeség, a menstruációs ciklus zavarai. Igen jellegzetes még, hogy a szemek kidüllednek, a beteg ritkábban pislog, és riadtnak tűnik a tekintete.

Mivel túlműködés esetén a szervezet túlságosan aktív, gyorsan „éget”, így gyakorta a jó étvágy melletti csökkenő testsúly is utalhat a mirigy rendellenességére. A pajzsmirigy fokozott működésének kezelése elsősorban gyógyszeres terápiával történik, ám radioaktív jódterápia is szóba jöhet, és bizonyos esetekben a műtét sem kerülhető el.

És ha túl kevés

Aztán a vizsgálatok során kiderült, kevés hormont termel a pajzsmirigyem, s ennek következménye a hízás.A hipotireózis, magyarul a pajzsmirigy elégtelen működése az anyagcsere lelassulását okozza. „Alig ettem valamit, mégis híztam. Én voltam az a tipikus eset, akinek már az is elég volt, ha ránézett az ételre, máris gyarapodott a súlya. Pedig mindig mozogtam, nem hagytam el magam és arra is odafigyeltem, mit eszem” – idézi fel kezdetben érthetetlen súlygyarapodásának történetét a negyvenes évei közepén járó páciensünk. „Aztán a vizsgálatok során kiderült, kevés hormont termel a pajzsmirigyem, s ennek következménye a hízás. Étrendkiegészítőt kaptam, amivel normálissá vált a pajzsmirigyhormon szintje, így – folytatva a mozgást és diétát – eltűntek a felesleges kilók.”

A hipotireózis egyéb tüneteit sokszor összetévesztik a depresszióval. Gyengeség, fáradtság, aluszékonyság, a koncentrálóképesség romlása léphet fel, az arckifejezés egykedvűvé válik, a beszéd lelassul, csökken a szexuális vágy. Idősebb betegek esetében a feledékenység és az elbutulás jelei miatt – esetleg – Alzheimer-kórt is diagnosztizálhatnak, pedig óvatos hormonpótlással jól kezelhető állapotról van szó. Egyébként – akár a túl -, akár az alulműködés esetében – a tartósan kezeletlen állapot károsíthatja a szervezetet. Az előbbi – például – érszövődményeket, míg az utóbbi szívritmustzavart idézhet elő. A pajzsmirigy működéséről, állapotáról – a laboratóriumi vizsgálatok mellett – ultrahanggal is képet kaphatunk, amely a szerkezeti eltéréseket mutatja meg. Az izotópos vizsgálattal pedig az egyes szövetrészek egymáshoz viszonyított, működésbeli eltéréseit is megfigyelhetjük.

Jódforrások

Kiváló jódforrások a különféle tengeri halak és herkentyűk, amelyeket jó lenne heti rendszerességgel fogyasztani.A már említett szükséges, napi jódmennyiség táplálékkal való felvétele a jódozott só és azzal történő sütés-főzés hatására javult. Kiváló jódforrások még a különféle tengeri halak és herkentyűk, amelyeket jó lenne heti rendszerességgel fogyasztani. Kaphatók ma már olyan készítmények – tengeri algát tartalmaznak –, amelyekben koncentráltan, igen nagy mennyiségben található jód. Ha nem figyelünk a kapszula szedésének előírására, ráadásul – mondjuk – magas jódtartalmú, palackozott vizet iszunk, könnyen áteshetünk a ló túlsó oldalára. Ha tartósan 500 µg fölé esik a jódbevitelünk – ajánlások szerint ennyi lehet a napi maximum jódbeviteli mennyiség – ugyanolyan anyagcserezavarok léphetnek fel, mint jódhiány esetén. Az említett mikrogramnyi mennyiségek az életkortól és az állapottól is függenek: gyerekkorban kevesebb, míg – például – áldott állapotban több jódra van szükség.

Kik szedhetik a Bioaktív kékjód+-t és hogyan?

Kik szedhetik a <b>Bioaktív kékjód<sup>+</sup></b>-t és hogyan?A Bioaktív kékjód+ a jódhiány pótlására ajánlott, és kizárólag az előírt mennyiségben szedhető!

Kortól, állapottól és az előírásoktól függően napi 1 vagy 2 vagy 3 cseppet nyelvre cseppentve lenyelni, vagy kevés tiszta vízbe cseppentve öblögetve lenyelni naponta egyszer étkezés előtt. A készítményt minden használat előtt jól fel kell rázni.

A Bioaktív kékjód+ egy cseppje 50 µg aktív jódnak felel meg. Fogyasztható úgy is, hogy egy liter tiszta vízbe cseppentjük az előírt napi adagot és azt a nap folyamán megisszuk.

A pajzsmirigy fokozott működése (hipertireózis)pajzsmirigy gyulladás illetve L-tiroxin szedése esetén a jódpótlásról feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával.