Barion Pixel

Pajzsmirigyhormonok

jan 13, 2017 | Tudástár | 0 hozzászólás

Hogyan segít a Bioaktív kékjód+?

A pajzsmirigy két fontos hormont termel: a thyroxint (tiroxin vagy rövidítve T4) és a trijód-thyronint (trijód-tironin vagy T3). A T4 négy jódatomot, a T3 pedig három jódatomot tartalmazó thyirozin-alapú aminosav származék. A kész hormonok a pajzsmirigyben a thyreoglobulin nevű fehérjéhez kötődve a pajzsmirigysejtek raktáraiban tárolódnak. Innen a szervezet igényei szerint a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) hatására szabadulnak ki a véráramba. A pajzsmirigy 90 %-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.

Trijód-tironin, T3

Trijód-tironin, T<sub>3</sub>

 • Szintézis

  A pajzsmirigysejteknek a normális hormontermeléshez jódra van szükségük. A jódot egy aktív transzport során a keringésből veszik fel. A felvett jód a sejtekben H2O2 segítségével oxidálódik és beépül a thyrozinmolekulákba. Ezt a folyamatot a pajzsmirigy-peroxidáz (tireoperoxidáz, rövidítve: TPO) nevű enzim katalizálja. Egy jódatom beépülésével képződik a 3′-monojód-thyrozin (MIT), két jódatom beépülésével a 3′,5′-dijód-thyrozin (DIT). Két DIT molekula kötésével alakul ki a tetrajód-thyronin, azaz a négy jódatomot tartalmazó thyroxin (T4). Egy DIT és egy MIT molekula alkotja a három jódatomnal bíró trijód-thyronint (T3).

  • DIT + DIT = thyroxin (T4)
  • MIT + DIT = trijód-thyronin (T3)

  A kész hormonok a thyreoglobulin nevű fehérjéhez kötve raktározódnak a pajzsmirigysejtek kolloidnak nevezett raktáraiban. Innen a TSH hatására szabadulnak fel és kerülnek a véráramba. Naponta 100 μg thyroxin és kb. 10 μg trijód-thyronin szabadul fel.

 • T4 és T3 a vérkeringésben

  A pajzsmirigyhormonok a véráramban nagyon magas arányban (99,9 %) fehérjéhez kötődnek és így szállítódnak. A véráramban található hormonmennyiségnek csak nagyon kicsi része marad „szabadon” (free T4 és T3, rövidítve fT4 és fT3), ellenben csak ennek a kis mennyiségnek van biológiai aktivitása. Emiatt az orvosi vizsgálatok során csak az fT4 és fT3 értékeknek van információértéke.

  Kötődés Százalék
  thyroxin-kötő fehérjéhez (thyroxine-binding globulin; TBG) kötött 70 %
  transthyretinhez (TTR) vagy thyroxine-kötő prealbuminhoz (TBPA) kötött 10-15 %
  albuminhoz kötött 15-20 %
  szabad T4 (fT4) 0.03 %
  szabad T3 (fT3) 0.3 %

  A T3 kötési affinitása a kötő-fehérjékhez kisebb mint a T4-é, de még így is nagy mennyiségben fehérjéhez kötve szállítódik a vérben. A T4 felezési ideje (kb. 8 nap) hosszabb mint a T3-é (1-2 nap).

  Számos szövet képes a T4-t T3-má alakítani (perifériás konverzió) egy szelén-enzim segítségével (1′,5′-dejodináz).

Tiroxin, T4

Tiroxin, T<sub>4</sub>

 • Hatásai

  A pajzsmirigy-hormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák. Elősegítik a sejtek oxigén felvételét, ezáltal szabályozzák a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását, vagyis az alapmetabolizmust, a sejt energiafelhasználását. Továbbá, a pajzsmirigy-hormonok befolyásolják a fehérjék szintézisét és növelik a szervezet érzékenységét katekolaminokkal (például adrenalin) szemben. A pajzsmirigy-hormonok fontosak valamennyi sejt fejlődéséhez és normális differenciálódásához, fontos szerepet játszanak a magzat testi és idegrendszeri fejlődésében. A Magyarországon ma már ritka súlyos jódhiány és a következményes pajzsmirigyhormon-alultermelés magzati korban visszafordíthatatlan idegrendszeri fejlődési zavarhoz és kis termethez vezet. Az izomsejtekben a pajzsmirigy-hormonok úgy módosítják a myoglobulint, hogy az egy kifejezettebb ATP-áz hatással és kontrakciótulajdonságokkal bír, és így munkabíróbb.

  A pajzsmirigy-hormonok:

  • megnövelik a mitokondriumok oxidatív anyagcseréjét
  • növelik az oxigén és energiafelhasználást valamint a hőtermelést
  • katabolikus, lipolitikus és glikogénlebontó hatásúak.
 • Szabályozás

  Centrális negatív visszacsatolás

  A pajzsmirigy-hormonok legfontosabb szabályozója az agyalapi mirigyben termelődő pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH). Amikor a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja a vérben csökken, az agyalapi mirigy több TSH-t termel és így megnöveli a hormon kiválasztását. Ha a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja emelkedik, a TSH-termelés csökken. Ezzel a negatív visszacsatolással (angolul: negative feedback) a szervezet eléri, hogy a T3 és T4 koncentrációja bizonyos határok között állandó marad.

  Perifériás reguláció

  A centrális szabályozáson kívül számos lokális tényező befolyásolja a pajzsmirigy-hormonok hatását. A pajzsmirigysejtek a jódfelvétel szabályozásával valamint a véráramba juttatott T3/T4 arányával képesek a hormonok hatását regulálni (autoreguláció). A kötő-fehérjék változásai a szabad hormonmennyiséget befolyásolják. A pajzsmirigyen kívül számos szövet képes a 1′,5′-dejodináz (egy szelén-enzim) segítségével a T4-et az aktívabb T3-má alakítani (perifériás konverzió), ami fontos lokális szabályozó hatással bír.

A pajzsmirigy működés zavarai

A pajzsmirigy funkció zavarai származhatnak a pajzsmirigy-hormonok túltermeléséből (hyperthyreosis) vagy éppen fordítva: a hormonok hiányából vagy alultermeléséből (hypothyreosis).

 • Hyperthyreosis

  Hyperthyreosisnak nevezzük azt az állapotot, amikor túl sok pajzsmirigy-hormon termelődik. A vérben emelkedett fT4 és fT3 koncentrációkat látni, a TSH-szint ennek megfelelően alacsony. A betegség különböző okokból alakulhat ki, a két legfontosabb kiváltó ok:

  • Basedow-kór: egy autoimmun betegség, melyet a TSH receptora ellen termelt auto-antitest okoz. A TSH receptor a hozzá kötött antitest hatására folyamatosan aktív és szünet nélkül serkenti a pajzsmirigy-hormonok termelését és felszabadulását.
  • Autonóm adenóma: a betegséget a TSH receptorok mutációja okozza. A receptornak nincs többé szüksége TSH-ra, hogy stimulálódjon. Folyamatosan aktív állapotban van és szünet nélkül serkenti a pajzsmirigy-hormonok felszabadulását. A pajzsmirigysejtek függetlenné (autonóm) válnak a centrális TSH negatív visszacsatolástól. Az autonóm sejtek, az ún. „göbök” kialakulását jódhiány gyorsítja.
 • Hypothyreosis

  Hypothyreosisnak nevezzük azt az állapotot, amikor túl kevés (vagy semennyi) pajzsmirigy-hormon termelődik. A vérben csökkent fT4 és fT3 koncentrációkat látni, a TSH-szint ennek megfelelően magas.

  A betegség különböző okokból alakulhat ki:

  • primér: leggyakrabban a Hashimoto-thyreoiditis, egy autoimmun betegség következtében
  • iatrogén: a pajzsmirigy eltávolítása vagy radiojódterápia után (például Basedow-kór vagy autonóm adenóma kezelése)
  • szekundér: (igen ritka: a hipofízis elégtelensége és a csökkent TSH-termelés következtében)
  • terciér: (még ritkább: a hipothalamus elégtelensége következtében)

Pajzsmirigyhormonok (Wikipédia cikk) »

Kik szedhetik a Bioaktív kékjód+-t és hogyan?

Kik szedhetik a <b>Bioaktív kékjód<sup>+</sup></b>-t és hogyan?A Bioaktív kékjód+ a jódhiány pótlására ajánlott, és kizárólag az előírt mennyiségben szedhető!

Kortól, állapottól és az előírásoktól függően napi 1 vagy 2 vagy 3 cseppet nyelvre cseppentve lenyelni, vagy kevés tiszta vízbe cseppentve öblögetve lenyelni naponta egyszer étkezés előtt. A készítményt minden használat előtt jól fel kell rázni.

A Bioaktív kékjód+ egy cseppje 50 µg aktív jódnak felel meg. Fogyasztható úgy is, hogy egy liter tiszta vízbe cseppentjük az előírt napi adagot és azt a nap folyamán megisszuk.

A pajzsmirigy fokozott működése (hipertireózis)pajzsmirigy gyulladás illetve L-tiroxin szedése esetén a jódpótlásról feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával.