Pajzsmirigy alulműködés esetén fontos, hogy folyamatosan serkentve legyen annak működése. A megfelelő mértékű pajzsmirigy működéshez megfelelő mennyiségű és minőségű jód kell.
És hogy milyen élelmiszerek tartalmaznak egészséges és elegendő mennyiségű jódot? Természetesen a tengeri élőlények, akár növények, akár állatok legyenek azok.
Napjainkban már szerencsére nem lehetetlenség ilyen élelmiszerekhez hozzáféri, melyek amellett, hogy ízletesek is még az egészségünket is védik.
A sushi fogyasztása egyre nagyobb divattá vált itthon is. Mi azonban nem a divat miatt ajánljuk, hanem annak jótékony összetevői miatt. Egy japán évente átlagosan 10 kg tengeri algát fogyaszt. Jól teszi-e? Valószínűleg igen, ugyanis közismert tény hogy a világon Japánban a legmagasabb az átlagéletkor!
Azzal azonban tisztában vagyunk, hogy nem olcsó dolog heti 2-3 alkalommal ilyet fogyasztani, ezért kerestünk olyan receptet, amely otthon is viszonylag könnyen elkészíthető és akár családi vacsorának, akár vendégfogadás alkalmával is finom és egészséges fogás készíthető.
Hozzávalók:
- Hozzávalók:
- – 2 lap nori (alga)
- – 6 evőkanál párolt rizs (lehetőleg jázmin rizs)
- – 1 evőkanál olívaolaj
- – 10 dkg lazacfilé
A norit megáztatjuk vizezett konyharuhán, majd kiterítjük. Óvatosan rásimítjuk a kevés olívaolajjal elkevert rizst. Ennek közepére egy csíkban elrendezzük a friss, szeletekre vágott lazacot, majd feltekerjük, s kb. másfél ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Ízlés szerint a lazacot előre bepácolhatjuk.
Egy másik módszer szerint a halat a rizzsel először kisebb gombóccá gyúrják és ezután burkolják be teljesen az algával.